MISTERIJ OTMICE U SAD-U

Vidjeli golu ženu i čuli krikove iz Castrove kuće

08.05.2013 u 10:34

Bionic
Reading

Dan nakon oslobođenja triju otetih žena iz kuće Ariela Castra u Clevelandu policija hvali Amandu Berry, djevojku koja je s djetetom u naručju uz pomoć susjeda pobjegla iz kuće i potom očajničkim glasom objasnila djelatnici centra 911 da je oslobođena nakon 10 godina zatočeništva. Prema medijskim izvješćima, moguće je da policija skriva velike propuste vezane uz najnoviji slučaj koji je zapanjio SAD

Gdje je četvrta djevojka?

Obitelj Ashley Summers, djevojke koja je nestala 6. srpnja 2007. godine, kada je imala samo 14 godina, nada se da će ovaj slučaj rasvijetliti i nestanak njihove kćeri. Ashley Summers nestala je u blizini svoje kuće u istoj četvrti u kojoj su zatočene Michele Knight, Amanda Berry i Gina DeJesus. Na podrumskom zidu Castrove kuće otkriven je natpis 'Počivaj u miru'.

Zahvaljujući Amandi, koja je nestala uoči svog 17. rođendana, 2003. godine, oslobođene su i Gina DeJesus (23), koja je nestala 2004, kada joj je bilo 14 godina, te Michelle Knight (32), nestala prije 11 godina. Vlasnik kuće, 52-godišnji Ariel Castro, uhićen je zajedno s braćom Pedrom (54) i Onilom (50).

'Stvarni heroj je Amanda. Ona je izašla iz te kuće i sve započela', rekao je Ed Tomba, zamjenik načelnika policije u Clevelendu, na konferenciji za novinare. Stephen Anthony, šef ureda FBI-ja u Clevelandu, zaključio je da je 'noćna mora gotova'.

Nad policijom se međutim nadvila sjena sumnje zbog navodnih ranijih propusta vezanih uz prijave protiv Ariela Castra. Njegov susjed u četvrti nastanjenoj uglavnom Latinoamerikancima, Israel Lugo, rekao je da je Castra u nedjelju pitao tko je djevojčica s kojom je bio u parku. Castro je odgovorio da je ona kći njegove djevojke.

Lugo kaže da je njegova sestra imala loš predosjećaj vezan uz Castrovu kuću i tražila je od njega da nikada ne pušta djecu da se bez nadzora igraju u blizini. Kaže da je u studenom 2011. iz kuće čuo krikove i dernjavu te je pozvao policiju, čiji su djelatnici otišli kada nitko nije otvorio vrata.

Nina Samoylicz, koja živi u blizini, tvrdi da je pozvala policiju prije dvije godine, kada je uočila potpuno razodjevenu ženu u stražnjem dvorištu Castrove kuće. Samoylicz kaže da je zazvala ženu, nakon čega joj je muškarac rekao da uđe u kuću i sam utrčao unutra.

'Samo je hodala okolo gola. Mislili smo da je to čudno. U početku nam je bilo smiješno, ali onda nam je postalo čudno pa smo pozvali policiju. Mislili su da zbijamo šale i nisu nam povjerovali', rekla je Samoylicz, dodajući da su dvorište ponekad zaklanjala velika šatorska krila.

Susjedi su, navodno, jednom prijavili i da su vidjeli tri mlade djevojke kako pužu u dvorištu kuće s lancima za pse oko vrata dok su ih trojica muškaraca čuvala. No Sammy Morris, glasnogovornik policije u Clevelandu, izjavio je za CNN da ne postoji trag poziva centru 911 o goloj ženi na Castrovoj adresi.

Policija nikada nije imala nikakve indicije da u Castrovoj kući žive tri otete žene, niti da se tamo događa nešto sumnjivo, rekao je šef javne sigurnosti Clevelanda Martin Flask. Susjedi im nisu dostavili nikakve informacije, dodao je.

Policija je posjetila kuću dvaput: jednom kada ju je Castro nazvao zbog tuče na ulici, a drugi put da ispita Castra o slučaju nepovezanom s otmicama, kada je u školskom autobusu ostavljeno dijete.


Ariel, Pedro i Onil Castro

Nakon oslobađanja iz zatočeništva žene su prebačene u bolnicu te su primile terapiju zbog dehidracije i pothranjenosti. Amanda Berry bila je uz uzglavlje svoje šestogodišnje kćeri, čiji je otac po svemu sudeći upravo Ariel Castro. U međuvremenu, sve su otpuštene iz bolnice i vratile su se svojim obiteljima.

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, zatočenice su nekoliko puta bile u drugom stanju, ali su zbog pothranjenosti imale spontane pobačaje. U kući su pronađeni lanci te natpis 'Počivaj u miru' na podrumskom zidu uz ime druge žene, javlja dopisnik britanskog Telegrapha iz Clevelanda, također dobivši potvrdu dvoje susjeda da su posljednjih godina iz Castrove kuće čuli povike i krikove.

Slučaj je, čini se, zapanjio ostale stanovnike zapadnog dijela grada u srcu SAD-a te se teško nose s činjenicom da nisu primijetili ništa sumnjivo. Castro je slovio za bezazlenog lika koji se često pridruživao susjedima na roštiljadama u njihovim dvorištima. Susjedi kažu da ih je zavarala njegova maska šarmantnog djedice koji je mogao unedogled čavrljati o svojoj djeci i zabavljati ih svojim motociklom.

Ljudi se još uvijek okupljaju oko Castrove kuće u ulici Seymour Avenue.


FBI-jevci pretražuju kuću Ariela Castra

Sin Ariela Castra, novinar Anthony (31), pisao je o nestanku Gine DeJesus 2004. godine, kao student novinarstva na Sveučilištu Bowling Green, kada je razgovarao s Gininom majkom. U utorak je zanijekao da je išta znao o zločinu svog oca. 'Ovo je nepojmljivo. Uistinu sam zapanjen', izjavio je Anthony svojim kolegama.

Uz sina, Castro ima još najmanje tri kćeri i petero unučadi. Rođen je u Portoriku, a kuću u Seymor Avenue posjeduje od 1992. godine. Prije više od 10 godina razveo se od supruge Grimilde Figueroae, koju je 2005. napao, što je zavedeno u sudske spise. Cleveland Plain Dealer piše da je Figueroa, koja je umrla prošle godine, tada pretrpjela višestruke ozljede, uključujući slomljena rebra, izbijen zub i ugrušak krvi u mozgu. Njezin odvjetnik rekao je da je Castro u nekoliko navrata silom odveo djecu, iako zakonski više nije imao pravo boraviti s njima.

U prosincu 1993. Castro je uhićen zbog obiteljskog nasilja i neprimjerenog ponašanja, ali protiv njega nije podnesena optužnica.

U studenom 2012. izgubio je posao vozača autobusa zbog niza sitnih prekršaja i zloupotreba, poput nezakonitog skretanja i korištenja autobusa u privatne svrhe (odlazak u trgovinu). Prošlog tjedna na svom profilu na Facebooku poručio je: 'Čuda se uistinu događaju, Bog je dobar.'