EKOLOŠKI INCIDENT

[VIDEO] Užasni prizori u Zenici: Zagađena rijeka Bosna obojana u crveno

31.01.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Zagađenje rijeke Bosne danas je uznemirilo stanovnike Zenice. Aktivisti su jutros zabilježili ispuštanje nepoznate materije u rijeku kod velike čeličane Arcelor Mittal

Nakon što su aktivisti zabilježili izvor zagađenja rijeke, obratili su se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove sa prijavom o zagađenju rijeke, javlja portal Klix.ba.

Glavni federalni vodni inspektor se hitno uputio na lice mjesta, a nakon obavljene inspekcije priopćeno je da nije zabilježen pomor ribe.

O incidentnom zagađenju obaviješteni su svi nadležni organi - policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljnjih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti.

'Federalna uprava za inspekcijske poslove poduzima sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionirala počinitelja zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informirana', poručili su iz Federalne uprave.