FALCO XPLORER

[VIDEO] Talijani proizveli dron koji bi mogao biti konkurencija ubojitom američkom Predatoru

23.01.2020 u 17:41

Bionic
Reading

Nova bespilotna letjelica Falco Xplorer talijanske tvrtke Leonardo prošlog tjedna uspješno je izvela svoj prvi let u suradnji s talijanskim ratnim zrakoplovstvom

Falco Xplorer, poboljšana verzija ranijih Falcovih dronova, izveo je jednosatni let u bazi talijanskog ratnog zrakoplovstva Trapani na Siciliji, nakon čega će uslijediti niz pokusa kako bi bespilotna letjelica dobila NATO-ov certifikat STANAG 4671, kojim se vojnim bespilotnim letjelicama odobrava letenje u zračnim prostorima članica NATO-a.

Xplorer je predstavljen na prošlogodišnjoj zrakoplovnoj izložbi Paris Air Show i nudi maksimalnu nosivost od 350 kilograma tereta, maksimalnu težinu pri polijetanju od 1,3 tone te plafon leta od 7,3 kilometra.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RID Rivista Italiana Difesa

Dron je opremljen radarom Gabbiano T-80, elektroničkim obavještajnim sustavom SAGE i elektro-optičkom kupolom, a budući da je opremljen hiperspektralnim senzorom za nadgledanje zagađenja i poljoprivrednih radova, proizvođač se nada kako će biti podjednako prodajni hit u civilnom i vojnom zrakoplovstvu.

Xplorer je, nakon Falca i Falca EVO, treći dron tvrtke Leonardo koji ima autonomiju leta od 15 sati. Govoreći o Xplorerovim borbenim mogućnostima, izvršni direktor Leonarda Alessandro Profumo kazao je kako je riječ o dronu koji je u stanju izvesti identične zadaće kao američki dron MQ-1 Predator, a koji se smatra najubojitijom bespilotnom letjelicom današnjice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Leonardo Company

Za novi talijanski dron već su zainteresirani UN i Frontex te Jordan, Saudijska Arabija, Pakistan i Turkmenistan. Xplorer, inače, ne podliježe međunarodnim ograničenjima o prometu oružja (ITAR), što ga čini široko dostupnim za izvoz širom svijeta.