PLUTANJE U OHOTSKOM MORU

[VIDEO] Stotine ruskih ribiča gotovo svakodnevno riskira život na santama leda

31.01.2020 u 21:33

Bionic
Reading

U sedmosatnoj spasilačkoj operaciji u utorak navečer su spašena 536 ruskih ribiča koji su ostali zarobljeni na velikoj santi leda koja se odlomila kod otoka Sahalin na istoku Sibira

Kako javljaju agencije, a prenosi magazin Time, više od 60 ribiča se bez pomoći spasilačkih službi uspjelo domoći obale prije nego što se santa počela udaljavati.

Na društvenim mrežama se pojavila snimka na kojoj se vidi kako skupina ribiča koristi manje komade leda kao splavove i pokušava odveslati do obale, dok se velika santa leda polako udaljava od kopna. U trenutku kada su ribiči spašeni, razmak između odlomljene sante i kopna iznosio je više od 200 metara.

Ovo je već treći put u kratkom roku da hitne službe u vodama Ohotskog mora spašavaju ribiče koji plutaju na odlomljenim komadima leda. Prošlog tjedna je na jednom od njih ostalo zarobljeno tristotinjak ribiča, a protekle nedjelje njih dvostruko više.

Lokalne vlasti već danima upozoravaju stanovnike da zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta ne odlaze na područja lomljivog leda. Pritom upozoravaju da takve šetnje mogu završiti kobno.

Vlasti upozoravaju stanovnike putem SMS poruka i učestalim upozorenjima putem svih medija, no unatoč tome tisuće Rusa riskira život. Led, podsjećaju spasilačke službe, puca pod udarima valova, naletima vjetra ili uslijed smjene plime i oseke nakon čega ljude vrlo brzo odnosi prema pučini.