TEŠKE OPTUŽBE

[VIDEO] Srpska opozicija: Evo kako Vučić osigurava sigurne glasove iz BiH

05.02.2022 u 22:32

Bionic
Reading

Izbori u Srbiji na rasporedu su kroz dva mjeseca, a opozicija već sada tvrdi da će biti održani u neregularnim uvjetima

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas objavio je na svojim nalozima na društvenim mrežama, kako kaže, ekskluzivni dokaz da SNS i Aleksandar Vučić "daju državljanstvo građanima Republike Srpske" po ubrzanoj proceduri "zbog izbora, tj. na "uvoz sigurnih glasova".

Na snimci se vide kombiji registarskih oznaka Bosne i Hercegovine i grupe ljudi. Tvrdi se da je riječ o osobama koje se "privode u policijske postaje širom Srbije, a najviše u Beograd". Da se radi o ljudima iz RS, saznali su tako što su im rekli da traže brata i tako otkrili da "svaka grupa ima listu i koordinatora".

“Svi naši sunarodnjaci iz Republike Srpske imaju pravo na srpsko državljanstvo. Svi koji ih budu ucjenjivali, odgovarat će. I to uskoro, jer nas je sve više slobodnih i željnih pravde”, naveo je čelnik SSP-a u najavi iznad videa, prenosi Nedeljnik.

YouTube Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Srbiju u travnju očekuju izvanredni parlamentarni, te redoviti predsjednički i izbori za Grad Beograd, a predizborno ozračje ukazuje na to da bi vladajuća koalicija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića po prvi put od dolaska na vlast 2012. mogla imati problema obraniti sadašnju uvjerljivu većinu u parlamentu.

U izbornu utrku se ulazi unatoč nedostatnim uvjetima koje su oporbene stranke pokušavale popraviti i izboriti u pregovorima i izravno s vlastima i uz posredovanje europarlamentaraca. To se prije svega odnosi na pristup medijima i nadzor nad provođenjem izbora, podršku izbornim listama, zakone kojima se sprječava "dužnosnička" kampanja, političko financiranje.

Do željenog poboljšanja izbornih uvjeta ipak nije došlo, a u borbi za poštene i demokratske izbore oporba će, kako se procjenjuje, morati angažirati oko 17.000 kontrolora na biračkim mjestima diljem Srbije.