KRASUhA-4

[VIDEO] Srbija nabavlja najsuvremeniji sustav za ometanje aviona, helikoptera i dronova koji je vatreno krštenje imao u Siriji?

08.12.2020 u 06:47

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otkrio je tijekom nedavnog posjeta vojarni u Nišu da je Vojska Srbije u procesu nabave ruskog sustava za radioelektroničku borbu Krasuha-4 koji 'zasljepljuje i zaglušuje' protivničke letjelice. Riječ je o najsuvremenijem sustavu koji ometa i sprečava avione, helikoptere i dronove da lociraju i unište cilj, a nedavno je imao svoje 'vatreno krštenje' u ratu u Siriji dok se u studenom pokazao kao efikasno oružje u sukobima u Nagorno Karabahu. Tportal donosi više o sustavu koji u svojim redovima već imaju ruska, alžirska, iranska i libijska vojska

Tijekom posjeta niškoj vojarni, koji je zabilježio portal Tango Six, Vučić je u razgovoru s časnicima otkrio da Vojska Srbije razmišlja o nabavi sustava Krasuha-4. Informirajući se o multisenzorskim uređajima kojima je opremljena vojska naših susjeda, Vučić je upitao pomoćnika ministra obrane Nenada Miloradovića za Krasuhu-4 na način koji bi se mogao shvatiti da je riječ o započetoj fazi nabave sustava. Prema portalu, Miloradović je nevoljko potvrdio da je riječ o sustavu koji ometa i ruši bespilotne letjelice, nakon čega se ta tema više nije spominjala tijekom posjeta vojarni.

Krasuha-4 je jedno od najnovijih oružja koje je ušlo u naoružanje ruske vojske prije šest godina. Iako su mu sve taktičko-tehničke karakteristike još uvijek nepoznanica, radijus djelovanja ovog sustava za ometanje i rušenje letjelica iznosi oko 300 kilometara. Pritom na učinkovitost ne djeluje ni brzina ni visina ciljeva u zraku, stoga ne čudi to da je Krasuha-4 od NATO-a dobila naziv Deadly Nightshade, što je engleski naziv za biljku veliki bun što se smatra najotrovnijom biljkom istočne hemisfere i koja se nekoć koristila kao otrov kojim su se natapale strijele.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Silja Pluton

Ova posljednja riječ visoke tehnologije pripada četvrtoj generaciji ruskih sustava za radioelektroničku borbu, odnosno ometanje radara lovačkih i jurišnih zrakoplova, jurišnih helikoptera, bespilotnih letjelica te špijunskih satelita. Prema navodima proizvođača, sustav ometa i zrakoplove za rano upozoravanje i nadzor (AWACS), ali i radarski navođene projektile. Uz to, štiti visokoprioritetne ciljeve kao što su mobilni balistički sustavi kratkog dometa poput 9K720 Iskandera.

Krasuha-4 funkcionira kao širokopojasna višenamjenska postaja koju proizvodi tvrtka KRET u sastavu državne tvrtke za oružje Rostec, a koja je postavljena na četveroosovinsku šasiju čiji dizajn potpisuje BAZ, tvrtka koja opskrbljuje rusku vojsku vozilima. Sustav može ometati i trajno oštećivati i satelite u niskoj Zemljinoj orbiti, kao i vidljive zemaljske radare te sve sustave neprijateljskih telekomunikacija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NewWeapons Update

Prvo borbeno korištenje Krasuhe-4 zabilježeno je za vrijeme sukoba u Siriji nedaleko od ruske baze u Latakiji, odakle je sustav navodno blokirao američke dronove u primanju GPS satelitskih snaga. Bespilotna letjelica misije OESS-a zabilježila je srpnju 2018. sustav u bazi proruskih pobunjenika u ukrajinskoj Čornukini. Za vrijeme azerbajdžansko-armenskog rata Krasuhe-4 djelovale su iz ruske vojne baze u armenskom Gjumriju, odakle su ometale i uništavale azerbajdžanske bespilotne letjelice izrađene u Turskoj – Bayraktar te samoubilačke dronove izraelske proizvodnje tipa Harop.

Krasuha-4 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rostec

Sustav trenutno koriste ruska, iranska, alžirska i libijska vojska dok se detalji oko nabave Krasuhe-4 za potrebe Vojske Srbije zasad tek nagađaju.