sazrijevanje u izbjeglištvu

[VIDEO] Pogledajte što je Ramiju, koji je zbog rata u Siriji izbjegao u Zagreb, donijelo njegovih 18 godina

28.12.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Imati 18 godina različito je iskustvo diljem svijeta. U mnogim zemljama, kao i u Hrvatskoj, to je doba punoljetnosti, a negdje se stječe ranije, negdje još kasnije. U Hrvatskoj s 18 godina osoba može glasati na izborima, može voziti, može se vjenčati ako želi, može gledati bilo koji sadržaj u kinu, može samostalno živjeti, i bez dopuštenja roditelja. Može raditi puno radno vrijeme. Ako roditelji nisu sposobni za rad i nemaju dovoljno sredstava za život, punoljetno dijete dužno ih je uzdržavati

Brojna prava i obaveze dolaze s punoljetnošću, no dolazi li i odraslost? Osim tog zakonskog okvira, mnogim osamnaestogodišnjacima zapravo se ništa bitno ne mijenja, još dugo ne postaju zreli i samostalni. Osamnaesta godina više je simbolična točka u kojoj se spajaju kraj djetinjstva i početak ostatka života. Odraslost ili sazrijevanje često određuju okolnosti, ali i vlastiti osjećaj.

U kolažu fotografija i teksta, po konceptu Barbare Matejčić i fotografijama Barbare Radelje, a u suradnji s UNHCR-om Hrvatska, pogledajte što je Ramiju, koji je s obitelji zbog rata u Siriji izbjegao u Zagreb, donijelo njegovih 18 godina.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Barbara Radelja