VIŠENAMJENSKI VANGUARD

[VIDEO] Norvežani predstavili ratni brod koji će zbog svojih revolucionarnih inovacija poljuljati tržište

03.10.2019 u 21:45

Bionic
Reading

Norveška obrambena tvrtka Kongsberg predstavila je ovih dana prototip višenamjenskog ratnog broda koji se bez poteškoća može izgraditi u manjim komercijalnim brodogradilištima za znatno manje vremena i za polovicu novca koji bi iziskivala tradicionalna izgradnja ratnog plovila

Obrambeni koncern Kongsberg je, naime, predstavio projekt Vanguard, iza čega se krije dizajn ratnog broda zasnovan na komercijalnim principima dizajna i brodogradnje. Budući višenamjenski bojni brod trebao bi biti namijenjen za zaštitu, potragu i spašavanje, protupodmorničku borbu i postavljanje te uklanjanje mina, ali i istraživanje podmorja.

Tvrtka Kongsberg je za dizajn budućeg višenamjenskog broda angažirala dizajnerski ured Salt Ship iz Leirvika, a on je ponudio naručitelju revolucionarni pristup što omogućuje izgradnju u komercijalnim brodogradilištima uz znatne uštede troškova, jer su za izgradnju Vanguarda potrebne tek dvije godine. Pored toga, brod bi trebao imati spremnike izrađene po normama ISO, a koji bi mogli služiti za razne namjene.

Predviđena je i paluba za slijetanje srednje teškog helikoptera te zatvorena paluba koja se prema potrebi otvara kako bi se u unutrašnjost broda putem dvije bočne dizalice mogla utovarivati ili istovarivati oprema te naoružanje uskladišteno u ISO spremnike. Dizajneri su također razmišljali o potrošnji goriva koja bi trebala biti znatno ekonomičnija od potrošnje postojećih plovila.

Naoružanje namijenjeno za obranu broda nalazilo bi se na prednjem dijelu, a i brojnost posade bila bi ekonomičnija te bi varirala ovisno o namjeni. Prema zamislima dizajnera, posadu bi činilo tek 16 do 20 mornara.

KONGSBERG technology on board Dr. Fridtjof Nansen Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Dopredsjednik Kongsberga Frank Tveiten otkrio je da za nabavu Vanguarda već postoji interes jer je tržište odlično reagiralo na norveške inovacije koje jamče brzinu isporuke i nižu cijenu od konkurencije. 'Brod će svakako zaljuljati tržište', smatra Tveiten, a prenosi ugledni portal Defense News.

Tvrtka Kongsberg je na ideju o izradi Vanguarda došla nakon sudara i potonuća broda norveške Kraljevske ratne mornarice Helge Instad u studenom 2018. godine. Cijena popravka tog broda bila je procijenjena na 1,4 milijardi dolara, što bi bilo trostruko više od cijene prvobitne gradnje, pa su dizajneri odlučili ponuditi plovilo koje je jeftinije, ekonomičnije i praktičnije od ostalih.