'POTICANJE NA SUBVERZIJU'

[VIDEO] Mladi zaručnici osuđeni na deset godina zatvora zbog snimke plesa na ulici

02.02.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Nakon što su na društvenim mrežama objavili snimku plesa na ulicama iranske prijestolnice Teherana, 21-godišnja Astiyazh Haghighi i njezin zaručnik Amir Mohammad Ahmadi (22) osuđeni su na deset i pol godina zatvora

Iranski sud osudio je mladi par na više od desetljeća zatvora nakon što su objavili snimku plesa na trgu ispred glavne teheranske znamenitosti, spomenika Azadi (Sloboda), objavili su američka novinska agencija za ljudska prava skupina (HRANA) i britanski BBC.

Prema tim izvorima, iranske sigurnosne snage 'nasilno' su uhitile 21-godišnju Astiyazh Haghighi i njezina zaručnika, 22-godišnjeg Amira Ahmadija, u njihovu domu u Teheranu 1. studenog 2022., ubrzo nakon što su objavili video na društvenim mrežama.

HRANA je priopćila kako im je sud u Teheranu izrekao zatvorske kazne od 10 godina i šest mjeseci zbog 'poticanja na korupciju i javnu prostituciju' i 'okupljanja s namjerom narušavanja nacionalne sigurnosti'. Paru je također zabranjeno korištenje interneta i napuštanje Irana u razdoblju od dvije godine, što bi vjerojatno počelo nakon njihovog zatvaranja.

BBC-jevi izvori potvrdili su uhićenja 1. studenog, nakon objave videa na Instagram profilima zaručnika, koji zajedno imaju oko dva milijuna pratitelja. Čini se da je video izbrisan s njihovih profila, ali drugi su ga naširoko podijelili na raznim platformama društvenih medija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Iransko pravosuđe poručilo je da par nije uhićen zbog plesa, već zbog online aktivnosti koje su uključivale 'poticanje ljudi na nemire protiv zemlje i subverziju'.

'Astiazh Haghighi i Amir Mohammad Ahmadi objavili su poziv na okupljanje 4. studenog i pozvali na nerede na svojim Instagram stranicama', navodi se u priopćenju.

Iranske snage sigurnosti nemilosrdno su se obračunale sa svima koji su se pridružili prosvjedima širom zemlje nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru 'moralne policije'. Privedena je zbog navodnog kršenja strogih pravila o odijevanju žena u Islamskoj republici Iran.