PANTHER KF51

[VIDEO/FOTO] Nijemci predstavili novi, potpuno digitalizirani tenk, a već sad nazivaju ga ubojicom ruske Armate

19.06.2022 u 10:31

Bionic
Reading

Njemački obrambeni gigant Rheinmetall predstavio je početkom ovog tjedna na pariškom sajmu Eurosatory svoj novi glavni borbeni tenk Panther KF51, već proglašen ubojicom ruskog tenka sljedeće generacije T-14 Armata. Početak serijske proizvodnje Panthera očekuje se za dvije i pol godine, a tportal donosi sve dostupne podatke o potpuno digitaliziranom oklopnjaku čije ime podsjeća na njemački srednji tenk PzKpfw V, pod istim nazivom proizvođen za vrijeme Drugog svjetskog rata

Predstavljajući Panther, izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger pozicionirao je novi tenk u doba u kojem se rat oklopnim naoružanjem vratio u Europu.

'Vidjeli smo u proteklih nekoliko mjeseci što bi se moglo dogoditi i što se dogodilo u sukobu između Rusije i Ukrajine', rekao je Papperger govoreći o dinamici aktualnih bitaka u kojima tenkovske postrojbe s obje strane prave štetu i trpe gubitke u isto vrijeme. Kako bi povećao mogućnost preživljavanja u suvremenoj tenkovskoj borbi, Rheinmetall je u Panther ugradio paket pasivnih i aktivnih sustava zaštite, a posebno je znakovit njegov manji otisak koji ukazuje na to da oklopnjak može proći kroz uske tunele dok je ukrcan na željezničke vagone, što je pothvat koji zahtijeva opsežniju pripremu kada je riječ o drugim tipovima suvremenih tenkova.

Težak 59 tona, potpuno digitalizirani Panther ima top kalibra 130 milimetara, za razliku od topa kalibra 120 milimetara koji se nalazi na Leopardu 2, omiljenom tenku njemačke vojske još od 80-ih godina prošlog stoljeća. Rheinmetall je pojasnio da je odabrao kalibar 130 zato što veći i teži projektili pružaju 50-postotnu veću učinkovitost pri znatno većim dometima.

Tenk Panther KF51 Izvor: Rheinmetall / Autor: N. N.

Nezaobilazni dronovi

Riječ je, inače, o Rheinmetallovom sustavu Future Gun System (FGS) s potpuno automatskim sustavom za rukovanje streljivom, uz koji ide popratna koaksijalna strojnica kalibra 12,7 milimetara s integriranom daljinski upravljanom oružnom stanicom. Uz ADS zaštitu od 360 stupnjeva od svih projektila, pa i onih koji padaju vertikalno (TAPS), Panther se može pohvaliti lansirnom rampom za bespilotnu letjelicu smještenom na stražnjem dijelu kupole i lanserima za lutajuće streljivo tipa HERO120, namijenjenim na napade na mete izvan vidnog polja, a mogu se montirati ovisno o borbenim misijama. Postoji i sustav ROSY za izbacivanje dimnih kutija i aktivna KE zaštita te štiti od projektila koji za proboj oklopa koriste kinetičku energiju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HBB Defense Military

Sva oružja povezana su s nišanima za ciljanje i računalom za upravljanje vatrom putem potpuno digitalizirane arhitekture, za koju Rheinmetall ističe da omogućuje operacije lovac-ubojica i ubojica-ubojica u besprijekorno učinkovitim napadima na mete, a postoji i temelj za buduću podršku donošenju odluka putem umjetne inteligencije. Tu je i integrirani sustav za otkrivanje neprijatelja prije prvog pucnja, što Pantheru omogućuje da udari prvi.

Dobitna kombinacija čovjek-stroj

Panther je dizajniran za tročlanu posadu, čime podržava trendove smanjivanja broja vojnika u oklopnjacima, a kako je gotovo potpuno digitaliziran, vrlo lako se može ažurirati i opremiti najnovijim mogućnostima i značajkama. Tvrtka, koja je prvi put u povijesti razvila tenk, naglašava da bi Panther, premda ima klasičan okvir, mogao u budućnosti dobiti opciju besposadne kupole. Time bi, tvrde Nijemci, mogao briljirati na bojišnici u kombinaciji čovjek-stroj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rheinmetall – The integrated technology group

Inače, još uvijek nije jasno je li Rheinmetall na Eurosatoryju izložio funkcionalni prototip ili maketu u prirodnoj veličini. U tvrtki sa sjedištem u Münchenu najavljuju da će serijska proizvodnja početi za tridesetak mjeseci, kada će Rheinmetall razmotriti preuzimanje svojih prvih narudžbi. Analitičari predviđaju da će za Panthere biti zainteresirani aktualni korisnici tenkova Leopard 2, koje uz Nijemce i većinu članica NATO-a koriste još Austrija, Finska, Švedska, Švicarska i Singapur.