'uradi sam'

[VIDEO/FOTO] Mašta mjanmarskih pobunjenika je nenadmašna, evo kako dolaze do prijeko potrebnog oružja u borbi protiv vojne hunte

15.11.2022 u 06:33

Bionic
Reading

Nakon što je vojska prije gotovo dvije godine u Mjanmaru nasilno ugušila prodemokratske prosvjede i udruge za građanska prava te pokušava uništiti oružani otpor brojnih milicija protiv vojne hunte diljem zemlje, pobunjenici iz Narodnih obrambenih snaga (PDF) dolaze do prijeko potrebnog oružja na sve moguće načine. Kako je naoružanje na crnom tržištu skupo, a do zarobljenog oružja je teško doći, pobunjenici su se okrenuli vlastitoj mašti i dovitljivosti. Evo što sve izrađuju i na koji način

Prema podacima udruga za pomoć političkim zatvorenicima, skupine za ljudska prava koja dokumentira ubojstva i zlostavljanja u Mjanmaru, nakon puča u veljači 2021. do danas ubijeno je najmanje 2500 ljudi, a njih više od 16.000 je uhićeno. Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) u tolikoj mjeri zabrinut je zbog eskalacije nasilja u nekadašnjoj Burmi da je mjanmarskim generalima od prošle godine zabranjeno sudjelovati u sastancima ASEAN-a, a nakon što su svrgnuli vladu Aung San Suu Kyi, stavili u pritvor nju i tisuće aktivista, izbio je oružani otpor.

Mjanmarska vojna hunta nedavno je osudila Suu Kyi na još tri godine zatvora zbog korupcije, čime je zatvorska kazna bivšoj premijerki i dobitnici Nobelove nagrade za mir produljena na ukupno 26 godina. Uz korupciju, vojna uprava je osudila Suu Kyi za kršenje pravila uvedenih zbog covida, izborne prijevare te kršenje zakona o državnoj tajni. Suu Kyi se nalazi u samici zatvora u glavnom gradu Naypyidawu, nastalom nakon što je 2005. iskrčena džungla, a vojska naredila svim dužnosnicima da se s obiteljima presele iz dotadašnje prijestolnice Yangona. Pored Suu Kyi, vojna hunta je dosad na insceniranim suđenjima zatvorenima za javnost presudila desetinama civilnih vođa koji se nalaze u brojnim zatvorima, a njihovi odvjetnici ne smiju davati izjave medijima.

  • +4
Improvizirano naoružanje u Mjanmaru Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Savjetnici za barut s YouTubea

Teror pučističkih generala natjerao je dio stanovništva u džungle te se pridružuju gerilskoj miliciji koja izbjegava frontalne borbe s nadmoćnijim neprijateljem i izvodi diverzantske akcije koristeći se pritom taktikom 'udari i bježi'. Početna strategija uznemiravanja i iscrpljivanja protivnika manjim oružanim akcijama dosad se pokazala uspješnom, no pobunjenici, za razliku od vojne hunte koja je naoružana sovjetskim i kineskim naoružanjem, moraju upotrijebiti maštu kako bi došli do oružja i pritom su nenadmašni.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FRANCE 24 English

Novinari agencije France Presse proveli su neko vrijeme s pobunjenicima u džunglama sjevernog Mjanmara te su im pripadnici Narodnih obrambenih snaga otkrili brojne načine na koje doći do prijeko potrebnog oružja. U neravnopravnom srazu s bogato opremljenom vojnom huntom pobunjenici su se okrenuli rizičnim operacijama pokušaja i pogrešaka kako bi proizveli rakete, mine i minobacače. Pritom se koriste uputama koje mogu naći na YouTubeu ili pretražuju internetske stranice koje nude savjete kako izraditi prototipove oružja.

Novinari su se nedavno probili do improvizirane tvornice minobacačkih granata u kojoj pobunjenici prema savjetima s YouTubea entuzijastično zavaruju čelik i kuhaju salitru (kalijev-nitrat), većinski sastojak baruta. Crni prah se koristi za ispaljivanje improviziranih minobacačkih granata koje pobunjenici pune olovom i željezom s otpada, a imaju domet do respektabilnih 12 kilometara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 24 Seven

Minobacači su pak konstruirani od građevinskih cijevi zavarenih na željezne dvonošce, a za detonaciju granata iz kućne radinosti potrebna su dva punjenja baruta – jedno za ispaljivanje i drugo za eksploziju pri udaru – što je metoda usavršena još za vrijeme Američkog građanskog rata. Prema tvrdnjama pobunjenika, šteta koju trpi vojna hunta je znatna jer minobacačke granate iz tvornica u šipražju bambusa ubijaju sve koji se nađu u promjeru od pet metara od udara.

Jedna serija granata napravljena je od željeza ukradenog s telekomunikacijskog tornja pod kontrolom hunte. No takav način izrade oružja je vrlo opasan, osobito ako se pretjera s količinom salitre ili je se premalo doda u smjesu, stoga često dođe do pogibije oružara.

Tri koraka na Googleu do pištolja 'Fuck Gun Control'

Zanimljiv je i način na koji pobunjenici dolaze do obavještajnih podataka. Osim Google Mapsa, što koriste kada pronađu signal, protivnici vojne hunte oslanjaju se na seljake koji im pružaju vitalne podatke o udaljenosti neprijatelja. Ipak, moderne tehnologije su se pokazale kao najučinkovitije, osobito 3D printeri kao jeftin način za jačanje pobunjeničkog arsenala. Gerila u džunglama Mjanmara osobito je usavršila izradu puške kalibra devet milimetara naziva FGC-9. Iza njega se krije skraćenica 'Fuck Gun Control', a riječ je o modelu s produženom cijevi čije se upute za 3D tiskanje mogu pronaći na internetu u samo tri klika.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ed Nash's Military Matters

Jedan od 'tiskarskih radnika' u džunglama Mjanmara tvrdi da se FGC-9 masovno proizvodi te da je za izradu potrebno 220 eura za 3D pisač, oko 88 eura za druge alate i dodatnih 88 eura za proizvodnju svake nove puške. U cijenu je, ističu borci protiv vojne hunte, uključena izrada spremnika s pripadajućim streljivom.

Nezavisni vojni analitičari ukazuju na to da dosad nisu imali prilike vidjeti FCG-9 u borbi, no iz redova pobunjenika tvrde da ih koriste isključivo za misije tipa 'udari i bježi' kako bi došli do boljeg oružja od neprijatelja. Uglavnom je riječ o zapljeni automatskih pušaka u kalibrima 5,56 ili 7,62 milimetra, a koje dotad u rukama pobunjenika zamjenjuju malokalibarske puške dobivene 3D tiskanjem.

Gerilci su u posljednje vrijeme počeli tiskati i brojne prototipove improviziranih eksplozivnih naprava te sve više koriste modificirane civilne dronove koje su ranije nabavili u trgovinama tehničkom robom, a na koje pričvršćuju također eksperimentalne bombe. Vojni stručnjaci ocjenjuju da bi PDF uz ovakav entuzijazam i bolju organizaciju te opremu vrlo brzo mogao početi osvajati i prve gradove.