LJEVIČARSKI AKTIVIST

[VIDEO] Član legendarnih Pink Floyda poručio Moralesu da se vrati svojem narodu u Boliviju

15.11.2019 u 21:34

Bionic
Reading

Nekadašnji član legendarne britanske rock skupine Pink Floyd i aktivist Roger Waters izrazio je svoju podršku Evi Moralesu, navodeći kako je odbjegli bolivijski predsjednik 'otrgnut od svojeg naroda zbog pohlepe'

Waters je u četvrtak izrazio nadu da će Moralesov egzil u Meksiku kratko trajati, podsjetivši pritom da je Morales prvi bolivijski predsjednik iz reda starosjedilačkih naroda koji je 'napravio dobar posao' na predsjedničkoj funkciji.

'Potreban si svojem narodu. Njima treba lider poput tebe', poručio je britanski glazbenik Moralesu u video-poruci u kojoj je dodao da je bolivijski predsjednik mnoge spasio od siromaštva i usadio im osjećaj dostojanstva.

'Pravo i povijest su na tvoj strani. Što se prije vratiš u svoju voljenu Boliviju, bit će bolje za narod, tebe, ali i sve nas ostale', stoji u Watersovoj poruci Moralesu. Britanski glazbenik je naglasio da nije religiozna osoba, ali da će se moliti za Moralesov povratak u Boliviju, koja je prema njegovi riječima, 'pala u ruke nitkova i fašista i pritom upala u zamku totalitarizma'.

Roger Waters izrazio je svoju podršku Evi Moralesu Izvor: Društvene mreže / Autor: El Universal

Roger Waters je poznat kao dugogodišnji aktivist političke ljevice i protivnik američkog imperijalizma. Učestalo je isticao svoju nekadašnjem brazilskom predsjedniku Luli da Silvi, a poznat je i kao veliki zagovaratelj lika i djela australskog novinara i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji se trenutno nalazi u britanskom zatvoru.

Waters se nedavno porječkao s australskim glazbenikom Nickom Caveom nakon što je potonji najavio svoje koncerte u Tel Avivu 19. i 20. studenog. Bivši član Pink Floyda, naime, podržava kulturni bojkot Izraela zbog odnosa prema Palestini. Watersu se pridružio i poznati glazbenik i producent Brian Eno te su se obojica pridružila skupini umjetnika u pokret Boycott, Divestment, Sanctions – BDS, globalnoj kampanji koja povećanjem pritiska na Izrael nastoji natjerati tu državu na prekid okupacije palestinskih teritorija te lobira među umjetnicima, intelektualcima i biznismenima da bojkotiraju suradnju s Izraelom.

  • +9
Evo Morales Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Eno i Waters pozvali su kolege glazbenike da ne nastupaju u toj državi sve dok je njen odnos prema Palestini takav kakav jest. Nick Cave je, pak, njihove zahtjeve ocijenio kao 'kukavičlukom i javnim ponižavanjem'.

'Odjednom je postalo jako važno suprotstaviti se ovim ljudima koji pokušavaju isključiti, maltretirati, cenzurirati i ušutkati glazbenike', zaključio je Cave u Jeruzalemu najavljujući svoje koncerte u Izraelu.