UDBAŠKO-MANTIJAŠKA ZAVJERA

Vesna Pešić: Dačić je naš Churchill!

08.02.2013 u 14:16

Bionic
Reading

Suština posljednjih događaja i skandala u Srbiji je 'potapanje' premijera Ivice Dačića zbog Kosova, poručila je sociologinja Vesna Pešić! 'Teško je razumjeti najnovije događaje, jedan drugi prestiže, skandali se redaju... Kad se razgrne udbaško-mantijaška pljeva, riječ je o samo jednom događaju: potapanju premijera Ivice Dačića

'Razlog je više nego jasan: Kosovo ponovo ide u karantenu', napisala je Vesna Pešić u tekstu objavljenom na Peščaniku. Ona je navela da je Ivica Dačić prvi srpski političar koji je sjeo ravnopravno razgovarati s nekim političkim predstavnikom kosovskih Albanaca. 'I ne samo što je sjeo razgovarati s Thacijem ciljajući na rešenja, već je i patrijarhu poručio da nam Kosovo neće biti vraćeno ako ne uđemo u EU, a 'braniteljima Ustava' da uzmu Ustav pod pazuh pa se s njim prošeću Kosovom ako mogu', navela je ona. Prema njenim riječima, kap koja je prelila čašu i riječ koja je premijeru potpisala 'smrtnu presudu' bila je stolica u UN-u.

'Negdje, na onom tajanstvenom mjestu, napravljen je opet isti dogovor, da ekspresno mora doći kraj ovoj vladi, prije svega Dačiću, i otuda ta nerazumljiva priča o izborima', navela je Vesna Pešić. Ona je kazala da je Vojislav Koštunica prvi vidio koliko je sati i zatražio ostavku Dačića u Skupštini, kada se premijer 'cijeli cjelcati dan divovski borio oko Rezolucije, s napadima svih vrsta'. 'Održao je tom prilikom nekoliko povijesnih govora, koji su meni djelovali uvjerljivo i sigurno, kao da je rođen neki naš Churchill ili De Gaulle, svejedno. Danima sam prepričavala kako se Dačić obranio od Marka Jakšića, ofenzive Aligrudića i ostalih napada iz DSS-a, ali i onih iz DS-a i Čedinog klana. Sve ih je nadmašio i nadgovorio Dačić, čovjek iz Žitorađe', rekla je Vesna Pešić.

Ona je navela da sada svi traže ostavku premijera, a pri tome se prikriva da je riječ o Kosovu. 'Zatrpava se činjenica da je premijer govorio nekim drugim načinom, nekim prirodnim, pa čak i njemu svojstvenim (simpatičnim) jezikom, normalnog političara koji se kod nas rijetko sreće, i izdvajao se po tome što se bavio Kosovom kao realnim problemom. Sve ostalo je 'čista namještaljka', smatra Vesna Pešić. 'Ako su Koštunica i njegova sekta prvi tražili ostavku, a razlog nisu krili, nije im smetalo da sada i oni pjevaju u horu 'Miša Banana', zajedno s DS-om, LDP-om, B92, Blicom, Aloom, Informerom, Politikom, Danasom i s kim sve ne', navela je Vesna Pešić i dodala da je najagresivniji bio DS koji je oko 'medijske bombe' napravio čitav niz akcija. Prema njenim riječima, ova vlada se deklarirala da hoće obaviti neki posao i to građani od nje očekuju, a ključni posao je rješavanje Kosova, što je 'izgleda već dovedeno u pitanje'.

'Ova vlada se razlikovala po tome što je objavila: samo se rezultati računaju. I to je davalo nekakvu nadu, bez obzira što rezultati traže i neko vrijeme, pa nisu mogli biti odmah isporučeni, ali je paradigma izgledala promijenjeno: ne krećemo od uvjerenja nego od nužnosti života da nađemo rešenja. Najveći realist i pragmatik tu je premijer Dačić, a čini se da je već potopljen', smatra Vesna Pešić. Za 'građansku Srbiju' ona je rekla da je zagledana samo u svoje 'ogledalce' i da je ponižavajuće kako ne uspijeva prepoznati svoj interes, i još mnogo gore 'interes društva'. Vesna Pešić je upitala je li 'građanska Srbija' stvarno spremna prešutjeti i 'bez ispaljenog metka' pustiti da na smetlište povijesti ode netko tko je iskreno sjeo razgovarati s Albancima s namjerom da realne mogućnosti stavi na stol, kako bi do dogovora stvarno i došlo. 'Moj je dojam da je ova Srbija objavila svoj bankrot. Već danima gledamo kako se iz svih topova puca na Dačića i svi znamo da je to zbog Kosova, ali naši šute kao zaliveni, nigdje nijedne suvisle riječi. Kao da se tamo, vani, ništa ne događa', navela je Vesna Pešić.