PRIJETEĆA BOJNIŠNICA

Veliki vojni manevri na korejskom poluotoku

10.03.2013 u 11:06

Bionic
Reading

Korejski poluotok će se od ponedjeljka virtualno pretvoriti u bojišnicu kada će dvije Koreje početi odvojene vojne vježbe velikih razmjera, nakon najnovijih napetosti što potiču bojazan od visokorizičnog sukoba

'U idućim tjednima očekujemo sjevernokorejsku provokaciju', upozorava Victor Cha, predstojnik katedre za korejska istraživanja u Institutu za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Washingtonu.

Prijetnje, provokacije i demonstracija sile uobičajeni su s ove i s one strane korejske crte razgraničenja od završetka rata 1953., ali neki promatrači ocjenjuju da je stanje toliko napeto da bi i najmanji izgred mogao imati teške posljedice.

Uzrok takvim prilikama na poluotoku bili su uspješno ispaljivanje rakete, koju Seul i njegovi saveznici smatraju balističkom raketom, u prosincu, zatim treći nuklearni pokus u veljači i nove sankcije koje je ovog tjedna donijelo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Pyongyang je rekao da će već u ponedjeljak raskinuti ugovor o primirju kojim je 1953. završen korejski rat, prijeteći 'termonuklearnim ratom' i upozoravajući Sjedinjene Države da bi mogle biti meta 'preventivnog nuklearnog udara'.

U petak, nekoliko sati nakon glasovanja u Vijeću sigurnosti, režim je objavio da 'sve ugovore o nenapadanju između Sjevera i Juga' ubuduće smatra ništetnim.

Južna Koreja je obećala da će uzvratiti prvom prilikom.

Južnokorejska vojska je nedavno objavila videosnimku nove krstareće rakete kojom, kako tvrdi Seul, može precizno gađati zapovjedna središta bilo gdje u Sjevernoj Koreji.

U ponedjeljak će Južna Koreja i SAD - koji ima 28.000 vojnika na južnokorejskom teritoriju - početi zajedničke godišnje vježbe pod nazivom Key Resolve.

Ove vježbe su uglavnom virtualne ali u njima sudjeluje više tisuća vojnika.

Sjevernokorejski režim pak, kako se čini, priprema se za velike manevre u kojima će sudjelovati svi rodovi vojske a isto su planirani u sljedećim danima.

Bruce Klingner, stručnjak za Koreju u Heritage Foundationu u Washingtonu smatra da je 'rizik od nesporazuma i eskalacije' to veći što su odnedavno na čelu dviju država novi ljudi.

Kim Jong-un je naslijedio čelnu dužnost od svog oca Kim Jong-ila koji je umro prije nešto više od godinu dana.

'Kim Jong-unu nedostaje iskustva i mogao bi prijeći granicu koju su njegovi prethodnici znali poštovati', ocijenio je Klingner.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye preuzela je dužnost tek prije dva tjedna i zbog blokade parlamenta još nema funkcionalnu vladu.

Analize 'pokazuju da Sjever od 1992. uvijek poseže za vojnom provokacijom u tjednima nakon inauguracije južnokrejskih čelnika', primjećuje Victor Cha.

Sumnja se da Sjeverna Koreja, koja želi biti nuklearna sila, posjeduje više nuklearnih bomba i da nuklearne pokuse vrši ne bi li ih uspjela prozvoditi s manjim dimenzijama.