RJEŠENJE NA VIDIKU

Veliki interes stranaca za varaždinsko smeće

29.01.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon što su otvorene ponude za zbrinjavanje više od 110.000 tona otpada odloženog na ulazu u Varaždin, za što su interes pokazali domaći i strani ponuditelji, sve je jasnije da neće biti ništa od najavljivane velike uštede u odnosu na ranije ugovorenu mehaničko-biološku obradu. Jedino što bi se moglo dogoditi jest da se bale otpada odvoze na spaljivanje u inozemstvo, umjesto u obližnju tvornicu za mehaničko-biološku obradu koju je T7 VIS izgradio u Brezju, svega nekoliko stotina metara od deponija bala

'S T7 dogovorena je cijena obrade od 1.252 kune po toni, od toga bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao oko 500 kuna, a na građane bi palo 750. Novim rješenjem ona sigurno neće biti preko 500 kuna. Fond bi taj iznos sufinancirao sa 200 kuna, a građani bi morali plaćati oko 280 kuna', ustvrdio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš prije godinu dana.

DKOM poništio odluku o odabiru Univerzala!

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), temeljem žalbe tvrtke Babić, poništila je odluku kojom je za preuzimanje komunalnog otpada kao najpovoljnija odabrana ponuda varaždinskog Univerzala.
Tako je prva javna nabava u vezi s otpadom, koju je sredinom prošle godine raspisao Varkom za novonastali otpad s područja četiri općine, doživjela neslavan kraj i morat će krenuti ispočetka, što će, nesumnjivo, dodatno utjecati na troškove i rokove zbrinjavanja. Istovremeno, to je i rječiti dokaz da nisu neutemeljene primjedbe i žalbe na postupke koji se raspisuju radi zbrinjavanja novonastalog i baliranog otpada, kao što to obično ističu u Gradu Varaždinu.

Odbijajući provesti ugovor s T7 VIS-om koji je smatrao ne samo nepovoljnim, nego i ništetnim, Habuš se odlučio na raspisivanje koncesije uvjeren da će dobiti osjetno nižu cijenu. Međutim, to su ostale samo želje, sudeći po ponudama, kojih je stiglo šest. U međuvremenu je količina odloženih bala porasla za 20-ak tisuća tona, što gotovo je u cijelosti anulirana ušteda uslijed manjih cijena koje su sada ponuđene za odlaganje, odnosno spaljivanje, budući da su u odnosu na mehaničko-biološku obradu niže tek 10 do 20 posto, a ne 50 ili više posto.

Naime, zajednica ponuditelja Gorenje Surovina Maribor,Kemis-Termoclean Zagreb i E.ON Energy iz Helmstedta u Njemačkoj nudi spaljivanje bala u roku od 180 dana po cijeni od 958,525 kuna po toni bez PDV-a. Zajednica ponuditelja Gradnja Sibinj i Ilidža Company Šamac iz BiH ponudili su odlaganje bala u roku od 300 dana, a cijena po toni otpada je 825 kuna ili 1.031 s PDV-om.

Ponudu su dostavili i Slovaci, tvrtke Skladky Otpadu i DSC a.s. iz Bratislave. Bale mogu odložiti ili spaliti u roku od 180 dana po cijeni od 899 kuna ili 1.124 kuna s PDV-om. Zajednica ponuditelja Cezar Zagreb, Komunalac Davor i Eko-Flor Plus Oroslavje, nudi odlaganje otpada u roku od samo 120 dana i to po cijeni od 802,42 kune po toni ili 1.003 kune s PDV-om.

Stigla je i ponuda zajednice ponuditelja Univerzala i tvrtke EVN iz Austrije, koji nude spaljivanje u roku od 365 dana, i to po cijeni od 890,38 kuna po toni, dok je T7 Grupa jedina ponudila mehaničko-biološku obradu otpada po ugovorenoj cijeni od 1.038 kuna po toni (1.297 s PDV-om) u roku od 730 dana.

Budući da se prema uvjetima za raspisivanje koncesije kod ocjenjivanja ponuda vrednuje cijena, ali i rok potreban za zbrinjavanje, najpovoljnija bi mogla biti ponuda zajednica ponuditelja Cezar, Komunalac i Eko-Flor Plus, a zatim ponude za spaljivanje bala u inozemstvu. No, bez obzira hoće li se 110.000 tona bale odlagati negdje u općini Davor ili spaljivati u inozemstvu, jasno je da će Grad Varaždin i četiri općine za to trebati osigurati oko 100 milijuna kuna, i to u vrlo kratkom roku.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
mogao bi, doduše, sufinancirati oko 40 posto tih troškova, ali i u tom slučaju ostaje još oko 60 milijuna kuna. Taj će iznos, sudeći po lanjskim najavama gradonačelnika Habuša, platiti građani. Točnije, oko 19.500 domaćinstava koji koriste komunalne usluge na području Varaždina te okolnih općina Trnovec Bartolovečki, Sv. Ilija, Vinica i Petrijanec, što ispada više od 3.000 kuna po domaćinstvu!