VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

Velike vrućine tijekom vikenda, cijela obala u crvenom: Evo kad stiže osvježenje

26.08.2023 u 07:32

Bionic
Reading

'Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. Uglavnom u zapadnoj Slavoniji poslijepodne mala mogućnost lokalnih nestabilnosti. Vjetar većinom slab jugozapadni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 33 i 38 °C', prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za subotu

Toplinski val će vrhunac doživjeti u dane vikenda. Cijela je obala u crvenom. Zbog velikih vrućina izdano je upozorenje na iznimno opasno vrijeme. Niža razina upozorenja na snazi je i u većini drugih dijelova Hrvatske.

S početkom sljedećeg tjedna slijedi promjena vremena s kojom će vrućina popustiti.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) rekli su ranije za tportal kako je točno da se, prema raspoloživim prognostičkim izračunima, predviđa da će se još do kraja tjedna – znači najvjerojatniije i čitavu nedjelju – u Hrvatskoj zadržati suho i sunčano te vruće, pa i vrlo vruće vrijeme.

'Početkom sljedećeg tjedna vjerojatna je izraženija promjena vremena, uz jače naoblačenje s kišom i grmljavinskim pljuskovima, te osvježenjem. Ovako daleko nije zahvalno upuštati se u procjenu točnog vremena nastanka, te intenziteta promjene i jačine nevremena te treba pričekati novije prognoze', poručuju meteorolozi.

  • +18
Toplinski val zahvatio Osijek i Slavoniju Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Napomeli su da su u izraženijim grmljavinskim pljuskovima moguće kratkotrajno obilne oborine, tuča te prolazno jak i olujan vjetar, te dodaju da nije uputno s ovakvim vremenskim odmakom prognozirati konkretne intenzitete, pogotovo tzv. superćelijske oblake.

Drugim riječima, opasnost od jakih oluja moći se se preciznije procijeniti tijekom vikenda, kada bi mogla stići i upozorenja građanima.

Nakon grozomorne oluje koja je 19. srpnja poharala Zagreb i okolicu, te veliki dio središnje i istočne Hrvatske, građani s većom pažnjom prate i dugoročniju vremensku prognozu. Prema službenim DHMZ-ovim izgledima vremena, u nedjelju će biti pretežno sunčano, dok već u drugom dijelu dana u Slavoniji i Istri postoji mala mogućnost nestabilnosti.

'Zatim izražena promjena vremena – promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom i grmljavinskim pljuskovima, a osobito u ponedjeljak mjestimice i jače olujno nevrijeme. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu jugo u jačanju na jako, a u utorak će okrenuti na sjeverac, na moru sjeverozapadnjak i buru', navode prognostičari.