INSPIRACIJA

Veganijada

22.02.2011 u 22:49

Bionic
Reading

Veganijada

Iako je bila rana jesen kad smo snimali ovaj prilog, neki dan sam, šetajući po Dolcu, vidjela da se većina povrća koje Sanjin Kaštelan koristi u receptima može nabaviti. Osim najukusnije - muškatne bundeve.

Ali ubrzo će jesen, sviđalo nam se to ili ne, pa ćete izvući recept iuživati u njezinom kremastom, dinjastom okusu. Batat je takođerjesensko dijete i umjesto njega možete koristitikrumpir.
  

Sanjin u čudu, s muškatnom bundevom za koju treba doći jesen

Foto: Domagoj Blažević
Foto: Domagoj Blažević

Sanjin trguje kod omiljene kumice na Dolcu; bundeva, peršin, mrkva,e, a triba i platit' štogod'

Uostalom, ova priča ima zadaću pokazati važnost i punoću jedenja ikuhanja s prijateljima. Nazovemo se, dogovorimo dan i sat, odemo zajedno na tržnicu, gledamo štose nudi pa smišljamo što ćemo od toga (s)kuhati.

Pohvalno je kad se jedan od prijatelja odluči hraniti drugačije, aostali ga ne pokušavaju uvjeriti koliko je to krivo ili loše za njegovozdravlje već nastoje naučiti nešto novo. E tako smo mi, vegan wannabes veselo pristali biti dijelomSanjinovog eksperimenta.

 

Grupno pripremanje obroka, zbir mirisanja, kušanja,rezuckanja, brbljanja, smijanja


Elem, u Fotogaleriji možete pogledati proces kuhanja i atmosferukoju je tako dobro snimio prijatelj, fotograf Domagoj Blažević, da ćetepomisliti kako ste i vi bili ili jeste tamo.

Tijekom veganskoga dana pomislila sam više puta na sve savjetnike, tekstove,knjige, pokrete, načine ishrane koji se ljudima sugeriraju, nameću,preporučaju, nude, a u svrhu poboljšanja zdravlja.

Naravno da u svemu ima istine i da čovjek treba paziti što unosi usvoj organizam, ali mislim da se kod hranjenja zaboravilo na najvažnijifaktor za dobru probavu i cjelokupni wellbeing. A to je - ljubav. Kad volimo to što jedemo i pritom guštamo, okruženi ljudima s kojimase dobro osjećamo, smijemo i veselimo, naše tijelo to zna. I uživa i probavlja i razdvaja hranjive tvari i toksine brzo, spretnoi sa zadovoljstvom. Naprosto mu je gušt raditi za nas. I što je najbolje, tada nepogrešivo osjećamo koja nam hrana odgovara, akoja ne.
   
Sanjin je vegan, jer mu se više ne jedu ni meso, ni riba ni bilo kakviproizvodi životinjskog podrijetla. Naprosto to više - ne voli.

Vegani paze da koriste i druge, a ne samo prehrambene, proizvodekoji nisu testirani na životinjama. Vode i podržavaju život lišen okrutnosti. Osobno, ne vidim u tome ništaloše čak mi se ponekad čini kao svjetlo na kraju tunela, naročito za buduće generacije.

Osjetio čovjek potrebu za promjenom pa istražuje, uči kuhati iživjeti nešto novo i jako mu dobro ide. Bez muke, brige ili straha od osude, bolesti, kisele krvi, tumora ovih ionih ovdje ili ondje. I to je tako oslobađajuće.

Pače, hrana s puno vlakana zna biti teško probavljiva ljudima čijiorganizam nije naviknut na toliku količinu povrća odjednom. U tom slučaju preporuča se u osloboditeljsku hranu stavljati kombu algu.

Znači, kombu algu, ako niste vegan obavezno u ovaj naš složenac, jela odgrahorica i mahunarki, ali nikako u juhu od bundeve ili nedajbože- tufahije!

Požurite u dućane zdrave hrane dok još postoje zalihe te japanskečarobnice.  Sljedeća je pošiljka neizvjesna obzirom na Fukushimatragediju.

Nažalost takve su nam tragedije podsjetnik da prestanemo propuštatilijepe stvari u životu, a neke od njih su svakako kuhanje, jedenje idruženje s ljudima koje volimo i s kojima se tako dobro osjećamo da nasdrugi dan boli trbuščić - od smijeha!

Sanjinov menu

Juha od muškatne bundeve s kokosovim mlijekom i đumbirom

Potrebni sastojci za 4 osobe

1 muškatna bundeva srednje veličine
1 kokosovo mlijeko u limenci (možete ga pronaći na policama zdrave hrane u svim većim dućanima)
1 korijen đumbira
prstohvat curryja
par zrna krupne soli

Bundevu i korijen đumbira ogulite i narežite na kockice. Stavite u lonac i prelijte vodom do rubova bundeve. Pustite da kuha desetak minuta i ubacite đumbir.

Kad vam se učini da je malo omekšala, ubacite prstohvat curryja i pustite da kuha još par minuta. Kad je toliko mekana da je možete stisnuti vilicom poput pirea skiniteje s vatre, NEMOJTE procijediti, nego u lonac ulijte kokosovo mlijeko. Sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu smjesuodnosno - juhu.

 


Poslužite u zdjelicama s malo svježih začina; kopra, vlasca ili listićakomorača

Složenac od povrća, što će reć': mrkve, celera, čičoke, komorača, batata, peršina, crvenog luka,tikvica i đumbira

1 veliki batat
4 mrkve
1 veći korijen peršina
1 korijen celera
1 veći komorač
2 čičoke
1 veći, crveni luk
2 veće tikvice
1 korijen đumbira
3 režnja češnjaka
2 dcl bijelog vina
maslinovo ulje
sol, papar
svježi korijandar
svježi peršin


Pećnicu zagrijte na 180 C.

Svo povrće, osim komorača (na kriške) i tikvice (na krugove), ogulite i narežite na kockice. Slažite ga u vatrostalnu posudu koju ste prethodno obložili papirom zapečenje po redu do isteka zaliha. Dobro posolite, popaprite i obilno zalijte maslinovim uljem. Stavite u pećnicu i pustite da se peče 30 minuta.
Izvadite iz pećnice, ulijte malo vode, maslinovog ulja i 2 dcl bijelogvina.
Možete složenac sada ili nakon što je pečen posuti svježim korijandrom iperšinom.
Vratite u pećnicu i pecite još desetak minuta.

 

Foto: Domagoj Blažević
Foto: Domagoj Blažević Kad je gotov poslužite ga s malo svježeg peršina i korijandra

Salata od rikole s bobicama nara, aceto balsamicom i maslinovim uljem

rikola
1 veći nar
balzamični ocat
maslinovo ulje
sol


Rikolu istuširajte vodom, ocijedite i ubacite u zdjelu za salatu. Nar oljuštite i ubacite bobice u rikolu. Prelijte balzamičnim octom i maslinovim uljem, posolite i dobro promiješajte.

 


Poslužite kao prilog uz složenac od povrća

Tufahije (bez pečenja) s orasima i crnom čokoladom uz dodatak ruma i šlaga

4 jabuke
100 g crne čokolade (70% kakaa)
1 vanilin šećer
50 g šećera
rum
sok 1 limuna

preprženi orasi ili lješnjaci

Jabuke ogulite i izdubite im sredinu. Stavite lončić s vodom na vatru, ubacite šećer, vanilin šećer i limunovsok. Pustite da voda zakuha i u nju ubacite jabuke.
Kuhajte ih desetak minuta u takvoj vodi i zalijevajte sokom kojise stvorio otapanjem šećera.

Kratko prepržite šaku oraha ili lješnjaka. Izvadite jabuke na tanjur, razmrvite čokoladu, ubacite u udubine,dodajte malo ruma, oraha ili lješnjaka. Promiješajte smjesu koja sestvorila otapanjem čokolade.

 

Poslužite toplo i sa šlagom 

Ovo zadnje baš i nije veganski, naročito ako šlag nije biljni, ali božemoj bolje to nego da sam krišom ubacila komadiće pancete u složenac! 

Samo malo, da zamiriši ;)

Sanjinovi fejsbučni postovi:

čudno. jacobsovo nes-zrnje i žlica meda u dukatovom svježem mlijeku daju okus kozjeg mlijeka. evo. kozje mlijeko. pravo. s onim čudnim "mlada koza" šmekom. i zašto ta svježa mlijeka kad ih se otvori smrde, da prostite, na prdac? a sojino ne pijem. jer će mi cice narast.

ono nešto što je malo i hibrid je citrusni tj. u čemen su se sreli grejp, limun i mandarina ergo u čemen se kiselo sreće sa slatkim i što se s korom jede i ima koštice? e to je hit. ne znam mu imena. hit. 10 kuna za hit je niš kuna.


je uspio skrekati onaj kotányiev mlinac za začine koji je navodno jednouporaban. pfff, kajgot, moja mala stražnjica. evo sam ga napunio zelenim paprom i melje koda se papar u njemu rodio. mislim da sam prepaprio složenac od povrća, dou. nemreš stat. jednostavno nemreš stat.

 Stvar koja najbolje opisuje atmosferu taj dan: fun, fun, fun!