požar u splitu

Vatrogasci otkrili kako je u zadnji čas u plamtećoj zgradi izbjegnuta katastrofa

24.11.2019 u 23:15

Bionic
Reading

U požaru koji je u nedjelju rano ujutro izbio u zgradi na splitskom Trsteniku četiri vatrogsca su se nagutala dima, jedna prolaznica je ozlijeđena prolaznicu, u zgradi je nastala velika materijalna šteta... Vatrogascima je akciju gašenja otežao niz nepropisno parkiranih automobila, a otkrili su da su u zadnji čas iz plamteće zgrade izvukli dvije plinske boce

Splitski vatrogasci u nedjelju su oko 9 sati zaprimili dojavu da je u stanu na Trsteniku, na šestom katu Papandopulove 9, izbio požar koji se počeo širiti prema susjednim prostorima u velikoj zgradi s ukupno četiri ulaza.

U cijelom incidentu koji je okončan oko podneva nije bilo teže ozijeđenih, jednoj prolaznici je staklo palo s plamtećeg objekta na glavu, zbog čega su joj medicinari iz Hitne pomoći šivali dva šava, a četvorica vatrogasca nagutala su se dima, piše Slobodna Dalmacija.

Već nekoliko minuta nakon dojave prvo vozilo s pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe (JVP) stiglo je u blizinu objekta, ali tek tada su nastali problemi za gasitelje koji se svojim kamionima nisu mogli približiti gorućoj zgradi zbog parkiranih vozila i blokiranih prilaza.

Tonči Mikuličić, zapovjednik smjene u JVP-u, iznio je detalje akcije gašenja u kojoj je sudjelovalo 14 vozila i 39 vatrogasaca, a osim s plamenom, visokim temperaturama i dimom, borili su se i s nizom problema i otežavajućih okolnosti na terenu. Situacija se mogla prometnuti u tragediju, jer su gasitelji iz opožarenog dijela zgrade na vrijeme izvukli dvije kućanske boce s plinom.

Prema informacijama koje su se mogle čuti od građana, vlasnik stana već godinama je problematičan, te su upozoravali na njegovo neodgovorno ponašanje.

  • +25
Split: Požar u stanu stambene zgrade na Trsteniku Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Policija je tijekom poslijepodneva razgovarala s vlasnikom stana, a u ponedjeljak će zajedno s njim obaviti očevid.

Vatra se širila vrlo naglo, a temperatura unutar zgrade je bila izuzetno visoka, toliko visoka da su se lampe na prednjim dijelovima uniformi vatrogasaca rastalile. Požar se širio prema tri stana na gornjim katovima, ali je, srećom, “uhvatio” samo balkone gdje su izgorjele žaluzine i dio odloženih stvari.

Stanovnici tog dijela Trstenika posebno su ogorčeni na nedostatak pristupnog puta za vatrogasce, na što, kako su ustvrdili, godinama upozoravaju nadležne, a kao dodatan problem pokazao se i nedovoljan tlak vode u hidrantima unutar zgrade.

  • +19
Iscrpljeni vatrogasci Splita stavili požar pod kontrolu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL