IGRA SKRIVAČA

Varaždin uporno taji podatke o otpremninama direktora

21.08.2013 u 14:54

Bionic
Reading

I dalje nema volje za objavljivanje podataka o isplatama direktora poduzeća u kojima je Grad Varaždin jedini vlasnik ili većinski suvlasnik, a u tome vjerojatno nije usamljen. Isplate koje bi trebale biti javne, kao što su plaće i otpremnine, drže se daleko od očiju javnosti, usprkos jasnim zakonskim odredbama, a žalbe na uskraćivanje tih podatka ne rješavaju se u propisanom roku jer, upozoravaju stručnjaci, još uvijek nemamo zakonom predviđenog povjerenika, već žalbe rješava Agencija za zaštitu osobnih podataka koja - nema ravnatelja

U kratkom razmaku od nekoliko mjeseci u dva varaždinska komunalna društva u pretežitom gradskom vlasništvu isplaćene su pozamašne otpremnine direktorima, ali javnost nije saznala točan iznos ni osnovu na temelju koje su isplaćeni iznosi od nekoliko stotina tisuća kuna, iako su novinari te podatke tražili sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI).

Varkom i Parkovi uskratili su, naime, informacije o otpremninama pozivajući se na to da je riječ o informaciji koja predstavlja - poslovnu tajnu.

'ZPPI u članku 15. stavku 2. navodi da tijela javne vlasti mogu ograničiti pristup informaciji ako je informacija poslovna ili profesionalna tajna. Međutim, novi Zakon u članku 16. propisuje da je tijelo javne vlasti nadležno za postupanje po zahtjevu za pristup informaciji dužno, prije donošenja odluke, provesti test razmjernosti i javnog interesa, odnosno dužno je utvrditi konkretno je li zaštićeni interes osobe - poslovna tajna o visini otpremnine - važniji ili prevladava javni interes da se takva informacija dostavi tražitelju i da se, u konačnom, može i objaviti', upozorava prof. dr. Robert Podolnjak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Ne provede li se test razmjernosti i javnog interesa ili se usprkos njemu odbiju dati traženi podaci, tražitelj informacije može se žaliti.

'O žalbi na takve odluke kojima se odbija zahtjev tražitelja informacije odlučuje povjerenik za informiranje, kao neovisno žalbeno tijelo. Tog povjerenika prema Zakonu imenuje Hrvatski sabor.

Procedura izbora je započeta odmah po donošenju ZPPI (natječajni postupak), međutim Sabor do ljetne stanke nije uspio čak niti obaviti razgovor s prijavljenim kandidatima, a kamoli izvršiti izbor.

Tako već na prvom koraku dolazi do opstrukcije u primjeni Zakona jer povjerenik neće sigurno biti izabran ni pola godine nakon donošenja Zakona', smatra Podolnjak.

Međutim, nada se da će izbor povjerenika biti jedan od prioriteta Sabora kada započne jesensko zasjedanje.

'Bez izbora povjerenika ne može se formirati ni njegov ured. Stoga sada te poslove obavlja Agencija za zaštitu osobnih podataka, a koja također već nekoliko mjeseci nema ravnatelja. S obzirom na takvo stanje, ne iznenađuje da žalba u svezi uskraćivanja informacije o otpremnini direktora Varkoma još nije riješena, iako su u tom slučaju već protekli zakonski rokovi', upozorava Podolnjak.

Od dostave žalbe, kako dodaje, Agencija za zaštitu osobnih podataka ima rok od najviše 60 dana da odluči o žalbi u slučaju da mora provesti test javnog interesa.

'Osobno smatram da u oba predmetna slučaja otpremnina direktora, ali i u slučaju njihovih drugih primanja temeljem ugovora koje su sklopili, imajući u vidu da je riječ o tijelima javne vlasti koja se financiraju djelomično i proračunskim sredstvima i sredstvima građana na temelju odluka jedinica lokalne samouprave, prevladava javni interes i da bi zahtjevima trebalo udovoljiti, odnosno da bi Varkom i Parkovi trebali dostaviti tražene informacije o otpremninama bivših direktora tvrtki, uz izuzeće određenih osobnih podataka, kao što su adresa stanovanja, podaci o bankovnom računu i slično', naglašava Podolnjak.