SMEĆE NA ULAZU GRADA

Varaždin raskinuo ugovor o zbrinjavanju otpada s C.I.O.S. grupom

20.02.2019 u 11:02

Bionic
Reading

Varaždinski problem odlagališta s gotovo sto tisuća tona baliranog otpada na južnom ulazu u grad bila je tema hitno sazvane sjednice varaždinskog Gradskog vijeća, čiji su članovi obaviješteni o raskidu ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada u Brezju iz 2008., između vlasnika otpada - varaždinske komunalne tvrtke Varkom i tadašnjeg T7 VIS-a, a danas T&H investa

Na sjednici jednoglasno je van snage stavljena odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja baliranog miješanog komunalnog otpada, koju je Gradsko vijeće donijelo 2013. godine, odnosno koncesije sa zajednicom ponuditelja CE-ZA-R, Eko flor plus i Komunalac Davor.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok rekao je u raspravama o raskidu ugovora da problema s balama ne bi bilo da su one 2012. završile u MBO postrojenju, ali je tadašnja vlast odlučila taj ugovor proglasiti ništetnim, a potom se pokazalo da za koncesiju ne mogu dobiti sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša.

"Struka je sada rekla da je otpad neopasan i da to možemo riješiti. Svi zajedno to hoćemo maknuti, a ja sam rekao da ćemo u ovom mandatu riješiti bale. No, nismo htjeli požurivati struku ni plan sanacije. Sada ga imamo", rekao je Čehok.

 Njegov zamjenik Zlatan Avar pojasnio da za raskid prvog ugovora, između Varkoma i T&H investa, taj što T&H invest nema važeću dozvolu za zbrinjavanje komunalnog otpada. Drugi ugovor, dodao je, raskinut je jer je balirani otpad na lokaciji Brezje promijenio protekom vremena svoju masu i karakteristike pa se više ne može govoriti o komunalnom otpadu koji je predmet koncesije.

 Predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan nazvao je odluke vijećnika prvim korakom u aktivnom pristupu rješavanju problema baliranog otpada, koji Varaždince muči već 14 godina.

 Vijećnici Lige za Varaždin, Davor Patafta i Vlado Sevšek, te oni iz SDP-a, negodovali su zbog hitnog sazivanja sjednice, napominjući da im je Plan sanacije dostavljen 24 sata prije sjednice.

 Patafta koji je 2008. bio vlasnik sad bivše tvrtke T7 VIS najavio je da će kazneno prijaviti Čehoka zbog takvog sazivanja sjednica s obzirom da se takva odluka bez analiza i konstruktivnih rasprava ne može donijeti.

 Balirani otpad na lokaciji Brezje u Varaždinu odlaže se od 2005. godine.

 Tadašnji i sadašnji gradonačelnik Čehok završio je 2011. godine u istražnom zatvoru pa je dao ostavku, a teretilo ga se, uz ostalo i da je zbrinjavanje otpada dao mimo natječaja tvrtki T7 VIS Davora Patafte.

 Nova gradska vlast ugovor je proglasila ništetnim te je raspisala koncesiju za taj otpad 2013. godine. Koncesija nikad nije potpisana jer nije dobiveno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Vrhovni sud je prošle godine ukinuo presudu Visokog trgovačkog suda o ništetnosti ugovora iz 2008. te vratio slučaj na početak.