DALJNI RAST VODOSTAJA

Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana

15.05.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca, te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac uzrokovala je kiša, koja je jučer neprestano padala. Ugrožena je i Hrvatska Kostajnica, jer vodostaj rijeke Une raste na cijelom toku, pa Sava, u koju se Una ulijeva kod Jasenovca, ne može prihvatiti toliko vode, stoga se očekuje daljnji porast vodostaja

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula osvrnuo se u središnjem Dnevniku HTV-a na vremensku prognozu u idućim satima i danima.

Vakula je rekao da će najnepovoljnije vrijeme biti do srijede prijepodne. 'Dakle, večeras, tijekom sutrašnjeg dana, i u srijedu ujutro će biti najnepovoljnije', poručio je. Nakon toga bi se stanje trebalo pomalo stabilizirati, ali neće biti stabilno.

Intenzitet oborina bit će južnije od Karlovca, gorska i središnja Hrvatska. Glavina oborina bit će do srijede. Ponegdje će pasti i preko 100 litara kiše po četvornom metru, i to samo u nekoliko sati.

U protekla dva dana palo je preko 300 litara kiše po četvornom metru. U Gračacu je u posljednjih pet dana izmjereno 425 litara kiše po četvornom metru. To je u pet dana više od dosadašnjeg rekorda za cijeli mjesec svibanj – 330 litara. U idućim danima bit će ekstrema, ali manje izraženi nego prošlih dana. No, vodostaji su visoki, pa će i dalje biti nevolja, upozorio je Vakula.

  • +16
Poplava u Obrovcu Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Dodao je kako se ljudi trebaju pripremiti za prilično nepovoljne uvjete do srijede, a nakon toga uslijedit će stabilizacija i stagniranje, ali i opadanje vodostaja. Kiša će padati u idućih sedam do deset dana.

Bit će sunčanih razdoblja, ali kiša će nastaviti padati, potreban je veliki oprez. No, dok neki dijelovi Hrvatske su poplavljeni, primjerice, Istri i Srijemu zabilježen je manjak oborina.