sjednica vlade

Plenković o mjerama protiv poskupljenja, Medved mu čestitao na rođenju sina: Želimo sve najbolje cijeloj obitelji, a posebno novom članu Ivanu

31.03.2022 u 11:39

Bionic
Reading

Informacija o situaciji s koronavirusom samo je jedna od tma sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice podsjetio da se danas obilježava obljetnica pogibije Josipa Jovića.

'Usvojeni je paket mjera za ublažavanje udara od rasta cijena sutra stupa na snagu. Želimo našim mjerama, vrijednim 5 milijardi kuna, ublažiti udar i pomoći građanima. Znate da smo limitirali cijene plina i struje, smanjili PDV na neke proizvode', kazao je Plenković te pobrojao što je Vlada sve poduzela.

'Mislim da smo uspjeli u najvećoj mogućoj mjeri da se u situaciji pred nama taj udar osjeti što manje', dodao je.

'Više puta smo interevenirali u cijene naftnih derivata. smanjili smo trošarine, ograničili marže, odrekli ste dodatnih naknada', kazao je.

Izdvojio je i usvajanje Strateškog kompasa prošli tjedan u Bruxellesu. Pritom je spomenuo i BiH. 'Poručujem našim prijateljima u BiH: sve inicijative koje Hrvatska radi su dobrosusjedske, u interesu obnove i savezništva Bošnjaka i Hrvata u BiH', rekao je premijer.

Osvrnuo se i na posjet slovenskog premijera Janeza Janše.

Nakon njega o obnovi je govorio potpredsjednik vlade Tomo Medved, a prije je imao poruku za svog šefa. 'Želim u svoje ime i ime cijele Vlade čestitati predsjedniku Vlade i njegovoj supruzi na rođenju sina. Želimo im od srca sve najbolje, našem Andreju i Ani i cijeloj obitelji, a posebno novom članu Ivanu Plenkoviću', kazao je Medved.

Beroš: Broj zaraženih stagnira

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove podatke o situaciji s koronavirusom. 'U posljednja 24 sata zabilježeno je 1767 PCR te 1108 brzih antigenskih testova. U usporedbi s prošlim tjednom bilježimo pad od 11,6 posto. Na bolničkom liječenju se nalazi 651 osoba, od kojih je 37 na respiratoru. Broj hospitaliziranih pacijenata stagnira', kazao je Beroš.

'Covid-19 je i dalje prisutan. Brojevi zaraženih rastu diljem Europe iako je procijepljenost u EU dobra. Priljev raseljenog stanovništva Ukrajine i niska stopa procijepljenosti europskog susjedstva, osobito Afrike, pozivaju na oprez', kazao je Beroš.

Dodao je da broj zaraženih u Hrvatskoj trenutno stagnira no da raste udio zaraženih Ba2 varijantom (zaraznija varijanta omikrona, op.a), te sada iznosi 43 posto. Pojava deltakrona, dodao je, zasad ne predstavlja opasnost u RH.

Pozvao je građane da se cijepe dodatnom booster dozom, a po potrebi i 4. dozom za one koji su imunokompromitirani.

Izmjene dva zakona radi zdravstvene i socijalne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine

Vlada je na sjednici izmijenila dva zakona koja se tiču izbjeglica iz Ukrajine, odnosno zakone o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj te o socijalnoj skrbi.

'Odlukom Vijeća EU uvedena je privremena zaštita za ukrajinske državljane koji su boravili u Ukrajini i koji su raseljeni 24. veljače 2022. ili nakon tog datuma zbog vojne invazije ruskih oružanih snaga koja je započela toga dana. Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se da osobe pod privremenom zaštitom ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u istom opsegu kao i osigurane osobe iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, odnosno kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom', rekao je Beroš.

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović pojasnio je kako stranac pod privremenom zaštitom ima pravo na jednokratnu naknadu i pravo na uslugu smještaja ako to zahtijevaju životne okolnosti u kojima se našao.

'Ruskom vojnom agresijom i invazijom na Ukrajinu, u veljači 2022., veliki broj raseljenih osoba iz Ukrajine i članova njihovih obitelj pronašli su utočište i sigurnost izvan granica Ukrajine, a velik broj i u RH. Kako bismo raseljenim osobama pružili adekvatnu zaštitu, osigurava se ostvarivanje prava naknada i usluga u sustavu socijalne skrbi osobama pod privremenom zaštitom. Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se da osobe pod privremenom zaštitom ostvaruju naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi u istom opsegu kao i stranci pod supsidijarnom zaštitom i azilanti', kazao je.