premijer u virovitici

[FOTO] Plenković o Josipi Rimac: Ako se nekome prijeti, postoje policija i DORH

17.02.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je na svečanosti otvorenja 26. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023. u petak u Virovitici. Poslije se obratio javnosti komentirajući aktualna politička događanja

Premijer Plenković kazao je da je novi Zakon o obnovi usvojen gotovo konsenzusom, što je pozdravio. Također je zadovoljan što je prošlo izvješće državne odvjetnice. Na pitanje da komentira jesu li se Zlata Hrvoj Šipek i Josipa Rimac sastale i razgovarale o vjetroelektranama, Plenković je rekao da se o tome očitovalo Državno odvjetništvo.

Na pitanje da komentira izjave Josipe Rimac da joj se prijeti i osjeća li se prozvanim, premijer je kazao da se ne osjeća prozvanim.

'Ako se nekome prijeti, postoje policija i DORH, neka prijavi prijetnje', kazao je Plenković.

Govoreći o izboru nove čelnice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kazao je da će o tome odlučiti Sabor. Nije želio odgovoriti na pitanje zašto ne podržava Natašu Novaković.

'Biraju se novi članovi Povjerenstva, bitno je da su kvalitetni i da rade u skladu sa zakonom', kazao je Plenković i više puta ponovio da će o tome tko će biti nova čelnica odlučiti Sabor i da saborski zastupnici samostalno odlučuju.

Govoreći o uhićenim Hrvatima u Zambiji, ponovio je da je sve rekao na sjednici Vlade o tome što rade.

'Bilo bi dobro da su se i drugi politički akteri tako jasno odredili o tome', poručio je premijer.

Plenković je govorio i o svojoj najavi da će se mijenjati Zakon o kaznenom postupku.

Kazao je da nije dobro ovo što gledamo posljednjih nekoliko godina oko propisa koji reguliraju izvide u istragama. Cure informacije koje nemaju veze s predmetom istrage, građani se unaprijed javno osuđuju, a što će biti kasnije, nikoga nije briga. Zlorabe se i informacije o osobama koje nemaju veze s predmetnom mjera, ali se distribuiraju i pakiraju, pričinjavaju razne političke komentare i stvaraju okvir.

  • +8
Premijer Andrej Plenković na sajmu Viroexpo 2023 Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

'Krug ljudi koji ima te dokumente je vrlo uzak', poručio je, dodavši da nema nikakvog razloga za to da te informacije završe drugdje. Istaknuo je da to nema veze s medijima i medijskim slobodama.

'Nitko neće dirati medije, ali oni koji dilaju informacije koje imaju zbog odluka javnih tijela, a dio materijala koriste za sasvim druge teme, ne vidim interes države da bi bila suglasna s time da se hrpetina materijala koristi za nešto za što nije namijenjeno', kazao je Plenković, dodavši da postoji radna skupna koja radi na izmjenama. Istaknuo je i da nismo prvi na svijetu koji se bavimo time.

Na pitanje bi li dostava informacija bila kazneno djelo Plenković je odgovorio potvrdno.

Smatra da te osobe nemaju pravo distribuirati takve informacije koje nemaju veze s kaznenim djelom.

'Postoje informacije koje se mogu zasoliti', kazao je premijer.

Smatra da će se djelovati prema specifičnoj grupi ljudi. Potom je upitan tko je taj tko određuje što je javni interes.

Na pitanje novinara je li to on odgovorio je da nije.

Također nije odgovorio na pitanje je li on Andrej u porukama koje su razmjenjivane oko trupaca iz Hrvatskih šuma, o čemu u novom broju piše Nacional. Plenković je kazao da se treba pratiti okvir priče te da se upravo to i želi riješiti novim izmjenama zakona.