promjene u zagrebu

[FOTO/VIDEO] Otvoren pješački most preko Save, Tomašević najavio i radove na drugim zagrebačkim mostovima

29.03.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je za promet novoobnovljeni Savski most za pješake i bicikliste, nakon čega je održao redovnu press konferenciju

'Ovo zapravo nije obnovljeni most, nego se može reći da je potpuno novi most jer je toliko uloženo u njega', rekao je Tomašević otvarajući Savski most.

Kazao je da još nije sve dovršeno na njemu te da će se radovi nastaviti, no da se most otvara za promet. 'Radi se o mostu starom više od 80 godina, nikada nije imao obnovu kao sada. Radovi će se nastaviti u sljedećim mjesecima, međutim možemo danas otvoriti most. Itekako je bitan za promet pješaka i biciklista, puno će im olakšati kretanje. Također, zaštićeno je kulturno dobro. Obnova je rađena na način da i dalje bude tako. Konstrukcijski je ojačan, otporniji na potrese', rekao je Tomašević.

Najavio je radove i na drugim zagrebačkim mostovima, što bi sveukupno trebalo koštati 400 milijuna kuna. 'Mogu najaviti radove na Domovinskom mostu, planiramo nastaviti radove na Mostu slobode i uskoro, za jedno mjesec dana, idemo na nove radove na Jadranskom mostu. Zatvorit ćemo jednu traku pa molim građane da budu strpljivi', rekao je Tomašević, dodavši da će se obnavljanje mostova financirati iz gradskog proračuna, ali i fondova EU-a.

'Što se tiče novih mostova, to ovisi o strategiji prometnog razvoja. Sam novi most ne donosi rješenje jer onda morate misliti i na uličice koje moraju podnijeti toliko prometa', kazao je Tomašević upitan o izgradnji novog mosta preko Save.

Tomašević: Nema bijelog štrajka u ZG holdingu

Na redovnoj konferenciji nakon otvaranja Mosta, Tomašević se osvrnuo na stanje u Zagrebačkom holdingu, odnosno otkaze. Pojasnio je da je sve krenulo s 541 radnikom, a sada ih je 447 na popisu.

'Na tom popisu nema čistačica ni zaštitara. U tom pogledu proces savjetovanja sa sindikatima bio je konstruktivan da se utvrdi o kojem se višku radnika radi kako bi se Zagrebački holding stabilizirao i kako bi se izvukao iz dugova u kojima se nalazi i pružao građanima što kvalitetnije usluge', kazao je Tomašević.

  • +20
Otvoren Savski most Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Pred Upravom je velik zadatak da pretvori gubitke u pozitivnu nulu kako bi iduće godine mogli vratiti dugove koje imaju', kazao je te istaknuo da se sve radi u skladu sa zakonom kao poruku na navodne kritike iz SDP-a.

'Što se tiče tih navodnih informacija o masovnom bijelom štrajku, nemamo takvih informacija. Danas je prosvjed manjeg dijela sindikata. A što se tiče bijelog štrajka, on ne postoji i ne ugrožava poslovanje Holdinga', kazao je Tomašević, upitan o stanju u Zagrebačkom holdingu nakon najave otkaza.

Komentirao je i navodnu prodaju Gradske plinare. 'S obzirom na probleme u kojima je Plinara, traže se opcije kako da se izvuče iz problema, a da to ne ugrozi poslovanje ZG holdinga. Naručili smo dubinsku analizu koja će pokazati koje sve opcije postoje i nakon toga ćemo razgovarati s koalicijskim partnerima i predstaviti javnosti najbolje rješenje. To će trajati mjesecima', kazao je Tomašević.