nova željezna lady

[FOTO/VIDEO] Liz Truss je nova britanska premijerka, uvjerljivo pobijedila u izboru za novu čelnicu Konzervativne stranke

05.09.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon cijelog ljeta kampanje i službeno je objavljeno tko će ubuduće biti na čelu britanske Konzervativne stranke, a time ujedno novi premijer. Najveći broj glasova osvojila je aktualna šefica diplomacije Liz Truss

Rezultate izbora objavio je sir Graham Brady, čelnik Odbora 1922, parlamentarnog odbora torijevaca. Brady je na početku podsjetio da je u srpnju Boris Johnson najavio svoju ostavku te da je nakon toga krenulo glasanje za novog čelnika torijevaca.

Brady je objavio da je glasalo 82,6 posto članova Konzervativne stranke. Rishi Sunak osvojio je 60.399, odnosno 42,6 posto glasova, a Liz Truss 81.326 glasova, točnije 57,4 posto.

Truss je u govoru nakon objave rezultata kazala da joj je 'čast' što je izabrana ne čelo Konzervativne stranke. Kampanju je opisala kao 'najdulji razgovor za posao u povijesti'. Zahvalila je svima koji su glasali za nju, ali je imala i posebnu zahvalu za svog prethodnika i, kako je rekla, prijatelja Borisa Johnsona.

'Borise, ti si dovršio proces Brexita, slomio si Jeremyja Corbyna (op.a., bivši čelnik laburista), osigurao si cjepivo i suprotstavio si se Vladimiru Putinu. Dive ti se svi od Kijeva do Carlislea', poručila je Truss.

Truss je zatim zahvalila torijevcima što su joj dali povjerenje da vodi 'najveću političku stranku na svijetu'.

'Znam da naša uvjerenja imaju odjeka u britanskoj javnosti. Kao čelnica stranke namjeravam ispuniti ono što smo obećali onima koji su glasali za nas diljem naše velike zemlje', poručila je.

'Vodila sam kampanju kao konzervativka i vladat ću kao konzervativka', kazala je.

  • +7
Liz Truss nakon pobjede Izvor: Profimedia / Autor: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kratko se osvrnula i na svoj program. Najavila je 'odvažan plan' za smanjenje poreza i jačanje britanske ekonomije nakon pandemije koronavirusa. Dodala je da će se nositi s energetskom krizom i zdravstvenim sustavom.

>> EU nije oduševljena budućom britanskom premijerkom: 'Oni koji su mislili da nakon Johnsona ne može biti gore, bili su u krivu' <<

'Ispunit ćemo obećanja, a ja ću se pobrinuti da iskoristimo sve fantastične talente naše Konzervativne stranke', kazala je Truss.

'Postići ćemo ciljeve i ostvarit ćemo veliku pobjedu za Konzervativnu stranku 2024.', zaključila je kratki govor.

  • +12
Liz Truss Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Truss, 47-godišnjakinja, postala je treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher, a stalno je bila ispred 42-godišnjeg Sunaka u anketama među procijenjenih 200.000 torijevaca s pravom glasa.

>> Je li 'kraljica Liz' buduća britanska premijera? Ovu nesvakidašnju konzervativku 'oblikovao' je davni posjet istočnoj Europi <<

Utrka za vodstvo počela je u srpnju, nakon što je Johnson najavio ostavku poslije niza skandala i ostavki dužnosnika svoje vlade. Glasanje poštom i putem interneta zaključeno je u petak nakon osam tjedana kampanje.

Međutim glasanje možda ne odražava opće javno mnijenje. Anketa YouGova krajem kolovoza pokazala je da 52 posto ispitanih smatra da bi Truss bila 'loša' ili 'užasna' premijerka. Četrdeset i tri posto reklo je da joj 'uopće' ne vjeruju da će se nositi s gorućim problemom rasta troškova života.