sukob interesa

Grlić Radman: Vrlo mi je žao zbog tehničke pogreške ažuriranja imovinske kartice

14.09.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je to što nije prijavio dobit od udjela u tvrtki Agroproteinka tehnička pogreška ažuriranja imovinske kartice i propust zbog kojega mu je žao, ustvrdio je i kako je griješiti ljudski te da nema zbog čega snositi političku odgovornost

"Propust upisa godišnjih dividendi u imovinskoj kartici, tehnički je propust i moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao. Danas sam otišao do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i obavio s njima razgovor, a moj je odvjetnik pripremio i dopis koji sam i potpisao, kako bih doista imao uvid u prijavu i kako bih pokazao spremnost da sve ono što se dogodilo, a u imovinskoj kartici nije navedeno, da sam spreman platiti kaznu”, rekao je u izjavi novinarima u četvrtak Grlić Radman.

Naglasio je i kako će postupiti sukladno odluci Povjerenstva koje je, inače, jučer zbog toga što on nije u imovinsku karticu unio dividende iz Agroproteinke otvorilo predmet.

Na pitanje novinara o kolegama iz njegove stranke koji su zbog imovinske kartice gubili pozicije uzvratio je da je on 'premijeru sve objasnio'. "Ali uvijek ističem da je premijer kao izbornik u nogometu. Ministri mu moraju pomoći da radi zahtjevni posao. Mi radimo u interesu hrvatskih građana. Sigurno ću platiti mandatsku kaznu", kazao je.

Ponovio je kako je njegov udio transparentno naveden u imovinskoj kartici od početka obnašanja ministarske dužnosti.

“Popunjavanja imovinske kartice dužnosnika je obveza u okviru Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Onog trenutka kad sam postao ministar u srpnju 2019., a slijedom mog suvlasničkog udjela, upravljačka prava u okviru poslovanja tvrtke Agroproteinke prenio sam na odvjetničko društvo”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je i kako s upravljačkim dijelom poslovanja tvrtke Agroproteinka i odlučivanjem nema nikakve veze, osim što je suvlasnik i dioničar nakon očeve smrti koji je bio jedan od većinskih vlasnika.

Govorite o bruto iznosima, iznos je puno manji

Novinari su ga nekoliko puta opetovano pitali kako je moguće zaboraviti više od dva milijuna eura upisati u imovinsku karticu.

“Sve je bilo javno. Recite mi je li taj novac ukraden ili prikriven. Činjenica da govorite o brojkama i iznosima znači da je sve transparentno. Dobit tvrtke je javan, jednostavnom se računicom dođe do brojki. Nemam zašto snositi političku odgovornost”, ustvrdio je.

Gordan Grlić Radman Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Pojašnjavao je i kako se radi o tri godine - 2019., 2020., 2021. "Treba imati na umu da svi prihodi prolaze kroz porezne 'škare' i da ne postoji zakonska prepreka za isplatu dividendi te će biti naknadno upisano... Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno, javno. Moj udjel je transparentan, sve je javno. Jednostavnom računicom ste došli do podataka. Tu govorite o bruto iznosima, iznos je puno manji", rekao je ministar.

Zbog imovinske kartice Grlić Radmana Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jučer je otvorilo predmet.

Ministar je, kako navode mediji, od stupanja na funkciju, 2019. godine, do 2023., primio dividende u iznosu od 2.11 milijuna eura, a u svoju imovinsku karticu, iako je morao, nije unio te podatke.

Također, tvrtka Agroproteinka dobila je, još 2017. godine, koncesiju od Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja, a na račun toga je samo 2023. tvrtka od ministarstva primila 4.35 milijuna eura.

Šefica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković potvrdila je jučer da će se povjerenstvo baviti i tim poslovanjem Agroproteinke. Istaknula je kako je ta tvrtka bila dužna obavijestiti povjerenstvo o sklopljenom poslu s Ministarstvom poljoprivrede. Obveza je, gledajući da je Grlić Radman postao ministar 2019., vrijedila od tada, no Agroproteinka to do danas nije učinila.