vremenska prognoza i stanje na cestama

Uživajte u sunčanom vikendu, u nedjelju navečer stiže naoblačenje i kiša

20.11.2021 u 07:35

Bionic
Reading

Bit će pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz maglu i niske oblake, ponajprije u unutrašnjosti, ali i ponegdje na sjevernom Jadranu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu

Vjetar većinom slab, na istoku i na moru i umjeren sjeverozapadni, a još ujutro gdjegod uz obalu slaba do umjerena bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 15, na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 16 do 20 stupnjeva Celzijusovih.

U nedjelju će u većini krajeva biti barem djelomice sunčano, ujutro uz maglu i niske oblake, koji se, uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, mogu i dulje zadržati. Navečer i u noći naoblačenje s jugozapada, mjestimice i kiša. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak.

Na Jadranu južni vjetar i jugo, krajem dana u jačanju. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu između 7 i 12, a najviša dnevna od 9 do 14, na Jadranu između 15 i 19 °C.

HAK: Obavezna zimska oprema

Na zimskim dionicama javnih cesta, od 15. studenoga 2021. do 15. travnja 2022., obavezna je zimska oprema, podsjetili su u subotu iz Hrvatskog auto-kluba.

Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se: četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice na cestama u unutrašnjosti. Zbog niskih temperatura tijekom jutra moguća je poledica na cestama u unutrašnjosti, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na graničnim prijelazima Bajakovo/Batrovci i Tovarnik/Šid teretna vozila na izlaz čekaju tri sata i dva sata.

U pomorskom prometu nema poteškoća.