provedba reformi

Uzbečki predsjednik sazvao prijevremene predsjedničke izbore

08.05.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Uzbečki predsjednik Šavkat Mirzijojev sazvao je u ponedjeljak prijevremene predsjedničke izbore kako bi dobio potporu građana za provedbu reformi

Ruska novinska agencija RIA javlja da će se izbori održati 9. srpnja. Uzbečki birači odobrili su na referendumu 30. travnja paket ustavnih amandmana koji Mirzijojevu omogućuju da se kandidira za još dva mandata, koji su s pet godina produljeni na sedam.

Šavkat Mirzijojev (65) rekao je kako smatra da treba novi mandat kako bi proveo daljnje reforme unatoč tome što je odslužio manje od dvije godine sadašnjeg mandata. "U sadašnjoj situaciji, kada u svijetu i našoj regiji prevladavaju teški i složeni procesi, pronalaženje pravog i učinkovitog puta razvoja i njegova provedba postaju najvažnije i najurgentnije pitanje", rekao je.

Nije rekao kada će se izbori održati, ali uzbečki zakon nalaže da se najave najmanje dva mjeseca unaprijed. U zemlji ne postoje snažni opobreni čelnici koji bi mu mogli konkurirati. Uzbekistan ima 35 milijuna ljudi. Šavkata Mirzijojeva hvali se kod kuće i u inozemstvu jer je liberalizirao tu bivšu sovjetsku republiku i otvorio gospodarstvo trgovini sa svijetom i stranim ulaganjima.