KAD BAKU POKLONE NOSI

Uz kavijarsku diplomaciju EU lakše oprašta grijehe

01.12.2012 u 08:13

Bionic
Reading

Nedavno otkriće da Azerbajdžan poklanja kavijar parlamentarcima i dužnosnicima Vijeća Europe, nije iznenadilo one koji sustavno prate odnose Parlamentarne skupštine (Pace)s kaspijskim naftnim gigantom. Zanimljivo je pritom da se unatoč dokazima o sve brojnijim slučajevima kršenja ljudskih prava i jačanju autoritarnosti u Azerbajdžanu, taj režim i dalje podržava u Europi, piše EUobserver

Nedavna odluka Pacea da Azerbajdžan mora definirati 'političke zatvorenike', kao odgovor na Bakuovo zamagljivanje problema, donesena je tijesnom većinom nakon intezivnog lobiranja azerbajdžanske vlade među saveznicima u parlamentu Vijeća Europe.

Žalostan je to događaj kada se ima u vidu da Vijeće Europe - čiji je rad utemeljen na Europskoj konvenciji o ljudskim pravima - ima specifičnu ulogu čuvanja europskih standarda u tom segmentu.

Dužnosnici EU-a koji su prošlog tjedna s Azerbajdžanom diskutirali situaciju oko ljudskih prava, neslužbeno priznaju da se kavijar našao na meniju u Bruxellesu. Iako nema konkretnih dokaza da je primanje mita povezano s političkim odlukama, poznato je da su odnosi Azerbajdžana s dijelom Europskog parlamenta veoma srdačni.

Najveća politička grupa u parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), u veljači je održala konferenciju na kojoj je sudjelovao i azerbajdžanski šef diplomacije. Tom prilikom neki od vodećih ljudi EPP-a veličali su azerbajdžanske političke reforme i činjenicu da je 'jasno izrazio namjeru izgradnje demokracije'.

U usporedbi sa susjednim zemljama, čini se da EU prakticira jedinstven odnos prema Azerbajdžanu.

Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, nedavno je u razdoblju od nekoliko dana dala veoma različite izjave o Bjelorusiji i Azerbajdžanu. Iako se u oba slučaja detektira represija, Bjelorusija je zaradila ukore, a Azerbajdžan - pohvale. Potvrda je to tezi se EU u svojim ocjenama vodi kriterijem prisutnosti energenata raspoloživih za prodaju.

Catherine Ashton pozdravila je oslobađanje devetero političkih zatvorenika, ali je propustila spomenuti da njih čak 60 ostaje iza rešetaka.

Nakon svibanjske Eurovizije u Bakuu, intenziviran je pritisak na azerbajdžanske aktiviste. Uhićenja se nastavljaju, a u zatvoru je završio i bloger Zaur Garbanli, pod optužbom vezanom uz narkotike, nekoliko dana nakon što je kritizirao uvrštavanje pjesme predsjednikove kćeri u čast svog djeda - bivšeg predsjednika - u školske udžbenike.

Među uhićenima je i fotoreporter Mehman Huseynov, a na zatvorske kazne osuđeni su novinari Avaz Zeynalli i Hilal Mammadov.

Baku, prijestolnica Azerbajdžana

U međuvremenu, europski dužnosnici intenzivno putuju u Baku dodvoravati se tamošnjim političarima ili ih prekoriti, ovisno o položaju. To se često, potpuno pogrešno, prikazuje kao dilema 'vrijednosti vs. interesi'.

Arapsko proljeće prokazalo je da su, kada je u pitanju vanjska politika EU-a prema svojim susjedima, vrijednosti i interesi duboko isprepleteni te da nisu međusobno isključive kategorije.

Dokle god EU bude ovisna o stranom plinu, Azerbajdžan, s ugljikovodicima 'teškim' 90 posto godišnjih prihoda i 47 posto BDP-a, žudi za legitiminošću.

Osim Eurovizije, Azerbajdžan nastoji postati član ključnih međunarodnih institucija, poput UN-ova Vijeća sigurnosti. Nastojanje Bakua da osigura domaćinstvo Olimpijskih igara 2020. i pokušaj da podmićivanjem dođe do zlatne medalje u boksu na londonskoj Olimpijadi, svjedoče potrebi da se osigura 'ispunjavanje standarda' - na sve načine.

Bruxelles i Strasbourg trebaju uputiti glasniji odgovor zloupotrebama i indulgenciji sve autoritarnijeg Azerbajdžana.

Za Vijeće Europe, ključnu instituciju Starog kontinenta za ljudska i građanska prava, to znači odricanje od farse koja se hrani na kavijaru i ispraćaj Azerbajdžana do samog izlaza.