FRANCUSKA PORUČUJE

Uz Hrvatsku smo, Salopekovi ubojice su kukavice i barbari

13.08.2015 u 07:34

Bionic
Reading

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u srijedu navečer izrazio je solidarnost s hrvatskom vladom i narodom te obitelji Tomislava Salopeka nakon što je Islamska država objavila da je smaknula otetog Hrvata

'Užasnut sam vijestima da je teroristička skupina objavila da je smaknula hrvatskog taoca. Ukoliko se potvrdi to prezira vrijedno umorstvo još će se jednom potvrditi kukavička i barbarska priroda te terorističke organizacije.

Izražavam solidarnost s hrvatskom vladom i narodom kao i obitelji gospodina Salopeka', navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici francuskog ministastva vanjskih poslova.

'Francuska osuđuje sve oblike terorizma i stoji uz Hrvatsku i Egipat u borbi protiv te pošasti', dodaje se.

Salopek je u Egiptu radio za francusku tvrtku.

U Kairu je jedna od najprestižnijih sunitskih institucija Al-Azhar, koja obuhvaća vjerske ustanove i sveučilište, osudila 'sotonsko djelo koje nema nikakve veze s bilo kojom vjerom', prenosi francuska agencija AFP.

Ranije su se osudi priključile i ostale zemlje.

Slovenski predsjednik Borut Pahor osudio je ubojstvo Tomislava Salopeka kao teroristički čin, a a hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović izrazio sućut i solidarnost u teškim trenucima za Hrvatsku. Kako je u izjavi za javnost priopćio njegov ured, Pahor je kontaktirao hrvatsku predsjednicu odmah nakon što je čuo žalosnu vijest i prenio joj poruku kojom je osudio surov teroristički čin i izrazio sućut obitelji Tomislava Salopeka.

Istovremeno, predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izrazio je sućut hrvatskoj vladi i obitelji Tomislava Salopeka nakon još nepotvrđenih vijesti da je teroristička skupina Islamska država pogubila tog nedavno otetog hrvatskog državljanina.

'Ako su istinite tvrdnje o pogubljenju Salopeka, ja u ime Srbije i vlade Srbije izražavam vladi Hrvatske i obitelji najdublju sućut', rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji u Beogradu.

SAD i Velika Britanija oštro su u srijedu osudili još nepotvrđeno ubojstvo u Egiptu poručivši da čvrsto stoje uz Hrvatsku i ostale partnere u borbi protiv terorizma.

'Ako se potvrdi, ubojstvo Salopeka bit će užasan zločin karakterističan za ekstremiste Islamske države i oštro osuđujemo njezinu brutalnost nad nevinim civilima diljem Bliskog istoka', priopćilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu.

'SAD stoji rame uz rame s Hrvatskom i svim prijateljima i partnerima u borbi protiv terorizma', dodaje se.

I britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond osudio je ubojstvo hrvatskog taoca kojeg su po još nepotvrđenim informacijama smaknuli pripadnici IS-a u Egiptu.

'Moje misli su s njegovom obitelji, kolegama i cijelim hrvatskim narodom. Britanija će biti uz Egipat i Hrvatsku dok nastavljamo borbu protiv nehumanog terorizma', priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

U međuvremenu, poruku na Twitteru objavio je i Lars Schmidt, švedski veleposlanik u Hrvatskoj.

Islamska država objavila u srijedu da je pogubila 31-godišnjeg Salopeka odsijecanjem glave i na svom Twitteru objavila fotografiju navodno njegova tijela.

Ni hrvatske niti egipatske vlasti još nisu službeno potvrdile vijest o ubojstvu tog radnika francuske tvrtke koji je otet 22. srpnja u Kairu.