CRNO NA BIJELO

Utvrđena veza: Liderica paravojne skupine Oath Keepers čekala Trumpovu naredbu prije napada na Kongres

11.02.2021 u 17:32

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa SAD-a jasno je dalo do znanja da je Jessica Watkins, čelnica paravojne skupine Oath Keepers, koja je planirala i predvodila napad na Kapitol 6. siječnja, vjerovala da time udovoljava nalogu Donalda Trumpa osobno. 'Watkins je naznačila kako je čekala naredbu predsjednika Trumpa', napisali su tužitelji u podnesku u četvrtak ujutro. To je dosad najdirektniji izričaj tužitelja po pitanju Trumpove veze s najmilitantnijim aspektima pobune u Washingtonu na dan kada se u Kongresu potvrđivala izborna pobjeda predsjednika Joea Bidena

Ministarstvo pravosuđa dosad je oklijevalo povezati Trumpove riječi s akcijama ekstremističke skupine Oath Keepers za vrijeme pobune. Najmanje četvero optuženih ovog su tjedna na sudu izjavili da su u pohodu na Kapitol slijedili Trumpovu naredbu.

Tužitelji su napisali da je nevoljkost Jessice Watkins da išta poduzme bez Trumpove podrške bila očigledna u poruci koju je napisala još 9. studenog 2020. 'Pribojavam se da je ovo zamka. Ukoliko nas predsjednik osobno ne potakne na akciju, to nije legitimno... Ako me Trump pozove da dođem, to ću i učiniti. U suprotnom, ne mogu imati povjerenja', napisala je Watkins.

Tužitelji traže da se Watkins zadrži u pritvoru do početka suđenja. Ona je uhićena prije nekoliko tjedana i optužena, između ostalog, za kovanje zavjere. Riječ je o veteranki američke vojske, trenutno čelnici desničarske paravojne skupine u široj grupi Ohio State Regular Militia i ključnoj osobi u pokretanju akcije te komuniciranju s ostalim grupama nakon provale u Kapitol 6. siječnja.

Oath Keepers Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Utvrđeno je da je Watkins regrutirala najmanje dvoje sudionika pobune i da je obučavala ostale kako bi bili u 'borbenoj formi' za predsjedničku inauguraciju, navode tužitelji, a prenosi CNN. Njezinu formaciju, kako je sama izjavila na radio vezi s drugim članovima Oath Keepersa tijekom napada, činilo je 30 do 40 osoba. 'Sada smo pod glavnom kupolom. Rasturamo', kazala je Watkins, odjevena u borbenu uniformu s prslukom, čizmama i kacigom.

  • +4
Kongres Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Prema tužiteljima, Watkins je bila potpuno posvećena nasilnoj opstrukciji potvrđivanja Bidenove pobjede. Zbog ozbiljnosti optužbe, traži se da ostane u pritvoru u ime sigurnosti lokalne zajednice. 'Za razliku od većine ostalih, Watkins je trenirala i planirala trenutak poput ovog', napisali su tužitelji.