ogroman trošak

Ususret početku školske godine: Evo koliko će roditelji morati izdvojiti za opremu

31.08.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Oprema učenika osnovne škole za novu školsku godinu njihove će roditelje stajati oko 300 eura, dok će roditelji srednjoškolaca morati izdvojiti barem dvostruko više, piše u četvrtak Večernji list

Samo za udžbenike i radne bilježnice roditelji učenika koji će za nekoliko dana krenuti u prvi razred splitske jezične gimnazije morat će izdvojiti oko 360 eura, dvadeset eura jeftinije proći će roditelji čija su djeca upisala prvi razred XV. Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Zagrebu, a roditelji djece koja su upisala prvi razred Druge ekonomske škole u Zagrebu za udžbenike i radne bilježnice moraju pripremiti oko 270 eura.

Skupe udžbenike imaju i učenici Varaždinske opće gimnazije – kada se listi odobrenih udžbenika za učenike prvih razreda srednjih škola pridodaju svi strani jezici koji se uče u toj školi (ne upisuju svi učenici sve jezike op. a.), ukupni trošak izabranih udžbenika za sve predmete doseže vrtoglavih 517 eura.

Naravno, riječ je o iznosima koje roditelji moraju izdvojiti ako kupuju potpuno nove setove udžbenika, a uštede su znatne kupuju li se udžbenici u antikvarijatima ili od starijih učenika.

Uz spomenuti trošak tu je i iznos od minimalno stotinjak eura za sav školski pribor – od bilježnica, olovaka, flomastera, šestara, digitrona... a trošku koji roditelje dočeka na početku svake godine pridodaju se i oni za odjeću i obuću učenika. Tako roditelji srednjoškolca početkom rujna moraju izdvojiti minimalno 650 eura za osnovne potrebe djece koja kreću u novu školsku godinu.

Trošak je to koji je barem dvostruko viši od onoga koji početkom školske godine moraju izdvojiti roditelji učenika osnovnih škola.

Naime, i ove školske godine udžbenike sami kupuju svi srednjoškolci koji nisu iz kategorije socijalno ugroženih obitelji. Potonji udžbenike dobivaju besplatno, takvih je lani bilo nešto više od 600, a ove godine predviđa se da će tisuću srednjoškolaca dobiti besplatne udžbenike, za što je u proračunu osigurano 265.445,62 eura.

Istodobno sve učenike osnovnih škola Hrvatske s prvim danom nastave udžbenici čekaju na klupama i njih roditelji ne plaćaju. Novac za to osiguran je u proračunu. Roditelji moraju, ponegdje, gdje lokalna samouprava nije osigurala novac za dodatni materijal, kupiti radne bilježnice, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.