SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

Ustavni sud presudio 'revolving-door' službenicima

28.12.2015 u 13:26

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna Ustavni sud prihvatio prijedlog Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o državnim službenicima u dijelu u kojem je dopunjen člankom koji omogućuje zapošljavanje u kabinetima ministara osoba bez prethodne provedbe javnog natječaja, SDLSN pozdravlja odluku suda, no smatra kako vrijeme donošenja odluke 'u trenutku kada vlada praktično ne postoji ukazuje na moguće političko taktiziranje Ustavnog suda kako se ne bi zamjerio aktualnoj vlasti'

U priopćenju kojeg je potpisao Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a, navodi se kako, iako Sindikat pozdravlja odluku Ustavnog suda, jer se njome građanima ponovno omogućuje prijem u državnu službu pod jednakim uvjetima, tajming donošenja odluke u trenutku kada vlada praktično više ne postoji, umjesto za vrijeme dok je ovakvo diskriminirajuće postupanje trebalo prekinuti, ukazuje na moguće političko taktiziranje Ustavnog suda koji je tzv. revolving-door službenicima presudio na način kojim se nije zamjerio aktualnoj vlasti niti joj onemogućio zapošljavanje više od 140 osoba u kabinetima po netransparentnim i za ostale građane diskriminirajućim kriterijima.

Međutim, ova će odluka novoj vladi i njezinim ministrima pomoći da zakonito zapošljavaju svoje najbliže suradnike, smatraju u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Podsjetimo, u ministarstvima i drugim tijelima državne uprave krajem pretprošle prošle godine bilo je zaposleno ukupno 111 osoba po tzv. principu revolving-door. Riječ je o odredbi Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojom je prije dvije godine omogućen prijem u državnu službu i bez javnog natječaja s time da tako zaposlene osobe dolaze i odlaze s ministrom, odnosno čelnikom državnog tijela u kojem su zaposlene, a da pritom nemaju pravo na, primjerice, otpremninu.