na birališta u srijedu

Ustavna stručnjakinja Barić: Milanović je svima zakomplicirao život

15.03.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Nižu se reakcije na objavu predsjednika Zorana Milanovića o datumu izbora, a ako se pita ustavnu stručnjakinju i profesoricu Sanju Barić, odluka da se oni održe usred tjedna imat će velike posljedice

Gotovo sve je iznenadilo to što je predsjednik Zoran Milanović za datum izbora izabrao srijedu 17. travnja. Iako se spekuliralo o nedjeljama u travnju i svibnju, s obzirom na to da su one neradni dan, Milanović je odlučio iskočiti iz ustaljene prakse te je odredio da će izbori biti usred tjedna, a time i taj dan postaje neradni.

Ustavnopravno i zakonski ova je opcija dozvoljena, kaže za tportal ustavna stručnjakinja Sanja Barić, no donosi velike probleme.

'Škole, bolnice, fakulteti, muzeji, privatni poslodavci... tu su financijske i ekonomske posljedice. Što to znači za trgovine, hoće li raditi ili ne, jesu li u režimu praznika ili neradnih nedjelja? Uz to, treba organizirati te izbore, biračka mjesta su uglavnom u mjesnim odborima, vrtićima, školama, na fakultetima. Na fakultetu imamo nastavu do 20, 21 sat, škole isto imaju nastavu, kad će se sve to skupa pripremiti?' kaže Barić.

Prva nedjelja u kojoj su se mogli održati izbori je 21. travnja, samo četiri dana kasnije. 'Što ti u životu znače četiri dana kasnije? Bez obzira na sve argumente, čini mi se da je predsjednik države stavio sebe u fokus i zakomplicirao život biračkim odborima. Odluka o danu izbora možda može imati učinak na njih, ali zašto srijeda? Jedini učinak je da ćemo imati financijske gubitke, da škole i fakulteti neće imati nastave pa će se to morati nadoknađivati; komplicira život svima. A radi se o četiri dana prije. Očito je htio da se o njemu priča i da on bude neki faktor', poručuje Barić.

Iako nije politička analitičarka, kaže da je njen dojam da ovo ide na ruku HDZ-u, a pritom spominje sve one koji žive i rade izvan Hrvatske, a koji još uvijek imaju prijavljeno prebivalište u RH i koji se neće samo tako moći vratiti na glasanje. 'Čini mi se da takvi baš nisu glasači HDZ-a', poručila je.

  • +20
Zoran Milanović, predsjednik RH Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac