UBIJANJE MEDIJA

Usred Libérationa upucan fotoreporter

18.11.2013 u 12:54

Bionic
Reading

Kako prenose vodeći francuski mediji, danas je u sjedište dnevnog lista Libération u jutarnjim satima ušao nepoznat čovjek naoružan sačmaricom i pritom teško ranio fotografa (27) u prsni koš. Mladi fotograf je 'u teškom stanju' i prebačen je u bolnicu

Prema svjedočanstvima, napadač, oko četrdesetak godina, nije ništa rekao prilikom napada i potom je pobjegao. Pristup sjedištu Libérationa u trećem arondismanu je trenutno blokiran, a na mjesto napada stigli su ministar unutarnjih poslova Manuel Valls, ministrica kulture Aurélie Filippetti i gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoë.

Fabrice Rousselot, direktor redakcije dnevnog lista, izjavio je da je redakcija u šoku nakon napada te izrazio negodovanje time da se 'mogu napadati mediji'. Zbog tog napada policijske snage poslane su pred redakcije ostalih francuskih listova, kao što su Le Monde, Le Figaro i Les Echos.

U petak je, valja podsjetiti, naoružani čovjek upao u sjedište televizijskog kanala BFMTV i zaprijetio glavnom uredniku i jednom novinaru sačmaricom. Napadač nije pucao, no izjavio je, prema svjedocima, da 'sljedeći put neće promašiti'. Policija još nije službeno povezala dva napada na medije, no postoje indicije o tome da se radi o istim patronama, kako tvrdi televizija LCI. Zasad policija nije objavila nikakve detalje o istrazi napada na Libération.

Direktor Libérationa Nicolas Demorand poslao je za javnost sljedeću izjavu: 'Užasnuti smo svjedoci drame. Kada se u sjedište lista ulazi s puškom, situacija postaje ozbiljna za demokratsko društvo, kakvo god bilo mentalno stanje napadača. Ako novine i mediji moraju postati bunkeri, znači da nešto ne funkcionira kako treba u našem društvu.'

Prema videosnimkama, napadač na sjedište Libérationa je isti onaj koji je prošli tjedan sačmaricom prijetio zaposlenicima televizijskog kanala BFM. Iz izvora bliskog istrazi, AFP prenosi da snimke upućuju na istog optuženika.

Sat vremena nakon napada na sjedište dnevnog lista ispaljeni su hici prema zgradi banke Société générale u poslovnoj četvrti La Défense. Nije bilo ranjenih, a zasad se incident ne dovodi u vezu s napadima na medije.

Predsjednik François Hollande izdao je priopćenje u kojem od ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa traži da 'mobilizira sva sredstva da bi se rasvijetlile okolnosti' napada. Iz policijskih izvora se doznaje da policija traži čovjeka od otprilike četrdesetak godina te 'obrijane glave i jače građe' u zapadnom dijelu Pariza.