maratonska sjednica

Anušić jasan: 'Što se tiče migranata, hrvatska vojska nema što tražiti na granici!'

15.11.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu nakon maratonske sjednice koja je trajala više od tri sada podupro je prijedlog o imenovanju Ivana Anušića za novog ministra obrane. Na sjednicu odbora predstaviti ga došao je i premijer Andrej Plenković

15.40 'Ako postoji rodno uvjetovano nasilje u HV-u, ne znam da li postoje takvi slučajevi. Ali možemo sjesti i razgovarati kako spriječiti te pojave.Kad govorimo o mentalnom stanju i suicidima, treba se baviti time. Čime dopnijeti mirovnim misijama u svijetu - onime čime i sada doprinosimo, naši časnici su uglavnom vezani kao potpora i ne sudjeluju u misijama, što mislim da je dobro. Mi smo članica EU i NATO i stavili se na stranu naših saveznika. Ne bih volio da ukrajinski narod ispašta jer ga netko veći istrebljuje i tjera iz kuće, mi im moramo pomoći - da li kroz humanitarnu pomoć, ali i vojno', odgovorio je Anušić na pitanja Sandre Benčić.

15.17 Vanjski član odbora Ranko Ostojić imao je niz pitanja. 'Smatrate li da trebamo imati tvornicu streljiva, tvornicu dronova? Treba li osigurati svakom građanu paket sa gas maskom i zaštitom od radiološke opasnosti? Hoće li vam pasti na pamet da zaružite večer prije, pa da odbijete osiguranje i odete u lov s puškicom i ugrožavate nacionalnu sigurnost? ', pitao je Ostojić.

'Kad govorimo o proizvodnji oružja, tražit ću da se osnaži proizvodnja ne samo streljiva nego i oružja. Naša ovisnost o vanjskim dobavljačima oružja stvara nam određeni sigurnosni problem. Slažem se, i streljivo i dronovi. Što se tiče kompleta za radijacijsku zaštitu, zašto ne. Mislim da je to ok, ne vidim tu problem. Ima to i Švicarska. Mene po zakonu čuva vojna policija, tako mi je predstavljeno u ministarstvu. Nemam problem s dečkima koji će me čuvati, tko god dođe neće imati problem sa mnom', odgovorio je Anušić.

15.07 Rajko Ostojić pitao je Anušića kako gleda na mirnu reintegraciju, dvije kolone u Vukovaru. 'Da nije bilo mirno reintegracije poginulo bi stotine Hrvata, imali bi Cipar, imali bi Krim. Apeliram na vas, imate šansu biti dobar ministar, ako sve svoje znanje uporijebite sa vještinama koje imate', kazao je Ostojić.

'Kad govorimo o mirnoj reintegraciji, politika Tuđmana je to uspjela dogovoriti. Pitanje je da li bi mi svi tu sjedili da je krenula akcija Grom koja je bila planirana. Jedno vrijeme sam jako dugo bio ljut što nismo išli u tu akciju. Vratili smo cijeli teritorij, nisam mislio tada da ćemo uspjeti napraviti. Drago mi je da nitko od nas nije tada izgubio glavu. Kad govorimo dvije kolone, apsolutne ne. Uvijek sam to govorio, nikakve dvije kolone u Vukovaru. Vukovar je univerzalna vrijednost svakog hrvatskog čovjeka. Vukovar je mjesto u koje svi moramo otići u subotu, pokloniti se herojima. Vukovar nije mjesto za političke obračune, ni jučer ni danas ni sutra', rekao je Anušić.

14.52 Sačić je u svom izlaganju pitao Anušića o obaveznom vojnom roku. 'Pokazalo se da je prošle godine 433 se samo prijavilo. Očito imamo dizbalans i smanjuje nam se baza u djelatnom vojnom sastavu. Drugo pitanje je zapuštenost pričuvnog sastava vojske', kazao je Sačić.

'Naravno da sam razmišljao o tome. Kad govorimo zamrznutom vojnom roku, tada su okolnosti bile drugačije nego danas. Danas smo članica EU i NATO-a, imamo takvu demografsku sliku i samim time imamo manji broj ročnika. Materijalna prava se trebaju povećavati onima koji se odluče ići u vojsku, popularizirati poziv vojnika, HV i MORH i dati do znanja mladim ljudima da ima mogućnost profesionalne karijere', odgovorio je Anušić.

'To je ozbiljno pitanje i ozbiljna odluka. Treba se naći politički konsenzus prije nego se krene razgovarati. Ne mogu vam sada reći ni da ni ne ni možda', dodao je vezano uz obavezni vojni rok.

14.39 Mostov Nikola Grmoja postavio je pitanje vezano uz HEP i Barbarića. 'S kakvim vas je saznanjima upoznao premijer da ste promijenili stav?', pitao je.

'O plinu za cent nismo komunicirali, a o Barbariću sam rekao i ponavljam. Sigurno neću vama prenositi razgovor između mene i premijera', odgovorio je Anušić.

14.24 Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista upitao je Anušića oko koalicije sa SDSS-om, ali i smatra li da zbog migranata vojska treba biti na granicama.

'Mi smo na Predsjedništvu HDZ-a podržali s koalicijom sa SDSS-om. Moja komunikacija s Pupovec bila je vezana uz njegovu izjavu oko Borovog sela i ako se to ponovo opet ću reagirati. Ja sam za koaliciju s nacionalnim manjinama jer povijest hrvatske države 90-tih godina, naše članstvo u EU na neki način to očekuju od nas. Hrvatska policija savršeno drži granicu, hrvatska vojska nema što tražiti na granici, ako govorimo o migrantima', kazao je Anušić.

14.20 Repliku je imao i general Josip Lucić. 'Kad smo bili u Domovinskom ratu, mi "nekompetentni" smo se uključili i učili. Ministar ne radi sam', kazao je Lucić, a nadovezao se Anušić: 'Da postoji škola za ministre, upisao bih je. Funkcija ministra je politička funkcija. Struka se ovdje ne uzima u obzir jer ne postoji.'

14.13 Sačić je zatražio stanku. 'Naš kandidat za ministra još uvijek smatra umjesto dogovoriti na pitanje o školskoj spremi, defamirati zastupnika. Niste mi odgovorili na pitanje. to što vas javnost puita da li ste kompetentan, znači da im je stalo do sigurnosti. Meni bi bilo dovoljno da ste rekli da ćete usavršiti znanja koja su manjkava', kazao je Sačić.

Stanku je tražio i Bauk. 'Odgovori na moja pitanja su očekivani. Drago mi je da je premijer ostao na sjednci, protumačit ću to kao da želi biti siguran da se anušić neće oteto kontroli', rekao je Bauk.

14.03 Nakon Baukovog izlaganja, članovi odbora ponovno su se vratili na replike Anušiću. Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista rekao je da smatra da Anušić nema dovoljno obrazovanje za biti ministar. 'Smatram da je vaša opća slika i razina vašeg općeg obrazovanja nelegitimna. Uvažavajući činjenicu da se u ova dva dana niste mogli informirati, što uopće mislite o uvođenju obaveznog vojnog roka, vojsci na granici, uvježbavanju pričuvnog sastava', kazao je.

'Moje obrazovanje - ovako je išlo - ja sam 91. otišao iz srednje škole i napustio školu kao maloljetnik, od nas 17 četvorica su poginula, svi smo bili maloljetni. Kad sam se vratio s terena, završio sam srednju školu, '97. sam kao pripadnik gardijske brigade sam podigao kredit i upisao Kineziološki fakultet i lani završio. To je moje obrazovanje, a o vašem bih možda želio više čuti. Nije obrazovanje ono što čovjeka čini dobrim. To su njegove ljudske kvalitete', kazao je Anušić, dodavši da se ne sjeća drugog pitanja. 'Vi ste intelektualno u problemu, ako ne pamtite moje pitanje', odgovorio mu je Sačić.

13.51 'Što bi tek bilo da ste dolazili na Predsjedništva HDZ-a ponedjeljkom, gdje bi vam onda bio kraj?', komentirao je SDP-ov Arsen Bauk, aludirajući na Plenkovićevu raniju izjavu da Anušić nije dolazio na sjednice Predsjedništva HDZ-a.

'U dosadašnjem političkom životu pokazivali ste odmake od poteza premijera. Moram se povući pola koraka unazad i reći da se vi ne uklapate u profil nekoga tko će bespogovorno ispunjavati želje premijera. I kad sam se ja povukao pola koraka unazad, vi biste trebali četiri zbog izjave da je gospodinu Pupovcu istekao rok trajanja. Bez njega ne biste dobili priliku biti imenovani pa me zanima jeste li spremni na takav uzmak? Možete li prognozirati da li će u interakciji s predsjednikom RH biti jednako lepršavo i dinamično kao što je bilo s ministrom Banožićem? Smatrate li i dalje da ostanak Barbarića na čelu HEP-a čini štetu Vladi?', kazao je Bauk.

'Ja sam ne Predsjedništvo dolazio koliko sam morao dolaziti, imali smo i online sjednice. Bezpogovorno slušati premijera, bio je drugi komentar. Bezpogovorno slušati je konstatacija koja je zlonamjerna. Morate znati, a to dobro znate kako stvari funkcioniraju kada je sustav postavljen - mi ne slušamo bez pogovora nego razgovaramo na Vladi i izlazimo sa zajedničkim stavovima i komentarima. Na što bi to ličilo da premijer ima apsolutnu mogućnost da bez pogovorno moramo slušati i da mi moramo spuštati glavu? Mi smo demokratska stranka gdje razgovaramo', kazao je Anušić.

'Pupovac - ja sam to tada rekao i okolnostima koje su tada bile. Ako bude takvih izjava danas, onda će opet ići moja takva izjava. Da je Pupovac rekao da neće dati podršku Anušiću, ja bih to shvatio i razumio, ali oni su nakon 2 minute razgovora rekli da mi daju podršku. Odnos s predsjednikom - ono što su moje ovlasti to ću poštivati i tako ću se ponašati. Kad govorimo o Barbariću - rekao sam da netko na takoj visokoj funkciji si ne bi trebao dozvoliti nikakav problem s ikakvom gradnju. Nakon toga smo razgovarali premijer i ja i dobio sam neke informacije koje nisam imao', odgovorio je Anušić.

13.44 Nakon replika Anušić se predstavio pred odborom. 'Dosta toga je premijer rekao. Moje prihvaćanje kandidature je meni čast, ne želim zvučati patetično, kao bivši branitelj danas 2023. dobijam priliku biti ministar obrane. Nisam imao ni pravo reći da to neću i ne mogu i da mi komfor župana ne dopušta. Kad se bavite politikom, ne možete sa švedskog stola uzimati samo ono što želite. Politika je ozbiljan posao. To su razlozi zbog čega sam prihvatio ovu vrlo časnu dužnost', kazao je Anušić.

Pobrojao je čime se sve misli baviti, spomenuvši pritom i ophodne brodove. 'Želim svoj posao raditi odgovorno, dosljedno, u korist HV-a, hrvatske države i hrvatskog naroda', kazao je Anušić. 'Trebat će mi malo vremena da uđem u tematiku kako treba', dodao je.

13.32 Katarina Peović iz Radničke fronte također je imala repliku za premijera te ga je pitala oko podacima o BDP-u. 'Kako opravdavate da ste na mig NATO-a došli do 2 posto proračuna koji izdvajamo za obranu?', upitala je.

Rajko Ostojić molio je da se poštuje dostojanstvo preminulog čovjeka u nesreći, ali i onog koji se nalazi u bolnici. '-znate što je GDPR', rekao je Ostojić, kazavši da ne misli da je Banožić bio dobar ministar.

Repliku je imao i predsjednik odbora Vidović. 'Rekli ste da je prioritet da se vrati vojska u Beli Manastir. Zanima me situacija u Brodosplitu i izgradnja brodova. Da li vidite novog ministra kao mogućnost otvorenog kanala, boljeg dijaloga s Pantovčakom?', upitao je Vidović.

'Što se tiče Belog Manastira, to je u proceduri. Što se tiče Brodosplita, ministar će proučiti dosje i nastojati naći rješenje. Što se tiče kanala komunikacije, za komunikaciju je potrebno dvoje. Što se tiče Milanovića i njegovog ponašanja, on mora napraviti neke geste gdje će povuć sve difamacije i najvulgarnije napade, onda se može očekivati normalizacija komunikacije. Do tada će politika Vlade biti kao do sad', poručio je Plenković.

13.19 'Što se tiče obrambene politike povećali smo sredstva za 650 milijuna eura. Što se iče ulaganja u modernizaciju i opremanje, naša najveća investicija odnosi se na kupnju aviona Rafale, prvi se očekuju do 30.travnja 2024. Povećali smo u protuzračnu obranu i modernizaciju kopnene vojske. Stavili smo u središte hrvatskog vojnika, povećali materijalna prava, vratili vojsku u Ploče, Sinj, Pulu, Varaždin, Vukovar', pobrojao je Plenković.

Odbor za obranu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

'Sljedeći korak je vraćanje HV-a u Baranju, u Beli Manastir. Nastavit ćemo politiku i u okviru NATO-a particijapcije u svim regionalnim i globalnim sigurnosnim forumima', dodao je.

'Drago mi je da smo u ponedjeljak vrlo brzo postigli rješenje. Ivanu sam ponudio da postane ministar i potpredsjednik Vlade i on je to prihvatio. Siguran sam da će novi ministar biti kvalitetan član naše Vlade', poručio je Plenković.

  • +15
Sjednica odbora za obranu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plenkoviću je replicirala Karolina Vidović Krišto. 'Kao ministar vam je potreban Anušić kako bi bio smokvin list za nepravdu i korupciju. Vi ste premijer samo zašto što DORH štiti vašu korupciju. Imam informacije da vas Barbarić ucjenjuje. Mislite da ćete proći nekažnjeno za sve zlo koje se nanijeli hrvatskom narodu?', upitala je.

'S indignacijom odbacujem sve navode. Za vaša postinguća koja su ravna nuli, naša postignuća se ne mogu mjeriti s onima prethodnih vlada. Vi to ne vidite jer ste opterećeni mržnjom. Bilo bi dobro da ponekad otvorite ako ne novine, onda stranice Vlade i da smo postigli nekoliko važnih postignuća', odgovorio joj je Plenković.

Repliku je imala i Sandra Benčić iz Možemo. 'Molila bih vas da nam kažete jeste li tijekom vikenda tražili podatak da li je Banožić imao alkohola u krvi i da li ste dobili podatak i analaz koji je objavljen u medijima?', upitala je.

'Što se tiče vaših navoda, mislim da bi ste i vi i cijela javnost trebali malo pratiti što smo govorili zadnja tri-četiri dana. Da ste pratili onda bi znali da ni ja ni Božinović niti u jednom trenutku nije komentirao niti jedan detalj koji je vezan uz nesreću, niti nalaze krvi jer to nije u našoj nadležnosti. To je u nadležnosti županijskog državnog odvjetništva. Niti smo pitali niti imamo te podatke. Mi smo razloge za razrješenje objasnili', odgovorio je Plenković.

13.11 Plenković predstavlja kandidata za ministra. 'Ova situacija je uzrokovana teškom nesrećom u kojoj je sudjelovao Banožić i u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić. Želim još jednom izraziti sućut njegovoj obitelji. Želim iskazati našu žekju za brzim oporavkom bivšeg ministra i azhvaliti mu na doprinosu koji je zadnje tri godine dao Vladi i resoru obrane, na najbolji mogući način', poručio je Plenković.

'Ivan Anušić je osječko-baranjski župan, izabran je u ovaj saziv Sabora, ali je nastavljao obavljati posao župana. On je potpredsjednik HDZ-a. I Ivan anušić će biti šesti potpredsjednik vlade i ujedino ministar obrane, ako ga podrži Sabor. Njegovo političko iskustvo je veliko i može se podijeliti u tri faze - kao načelnik općine Antunovac, 2017. izabran je prvi put za župana, a do tada je bio i zastupnik u Saboru. ponovno je postao župan 2021. s još uvjerljivijom podrškom. On je ujedino i branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, krenuo je u rat kao maloljetnik', kazao je Plenković i pobrojao u kojim vojnim akcijama je Anušić sudjelovao.

'Suradnju koju imamo mogu ocijeniti zadovoljavajućom', kazao je premijer i spomenuo i projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem'.

13.07 Sjednicu je otvorio predsjednik odbora Franko Vidović, koji je pojasnio po kojim pravilima će se održavati sjednica.

13.06 S nekoliko minuta kašnjenja započela je sjednica Odbora za obranu, na kojoj će se saslušati kandidat za ministra obrane Ivan Anušić. U Sabor ga je stigao predstaviti premijer Andrej Plenković.

Kandidat za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Anušić prije potvrde u Saboru, biti će u srijedu saslušan na nadležnom Odboru za obranu. Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi sam premijer, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

Na sjednici Sabora u četvrtak potom će se glasati o povjerenju novom ministru bez rasprave, a da bi bio potvrđen, mora dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar trebao bi položiti prisegu.