bez prepreka

Ukidaju se vize za SAD, ali se uvode odobrenja za putovanje

20.09.2021 u 22:20

Bionic
Reading

'Mi smo pred ukidanjem viza za hrvatske državljane od strane Sjedinjenih Američkih Država. To bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana. Na tome smo dugo radili i mislim da je konačno i ta prepreka koja je usporila i trgovinske i investicijske tokove sa SAD-om', kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Što to znači?

'Definitivno mislim da će ovo ukidanje viza potaknuti dio putnika iz Hrvatske da posjeti Sjedinjene Američke Države, samim time će biti veći interes za aviokompanije i samim time veća vjerojatnost da će postojati direktna veza tu mislim na zračnu luku zagreb, nadam se da će i oni imati direktnu liniju', rekao je za RTL Danas Ivan Maslać iz Zračne luke Dubrovnik.

Po novome, situacija bi trebala izgledati ovako. Umjesto komplikacija s vizama - Hrvati bi prije odlaska u Ameriku online obrascem trebali samo zatražiti odobrenje za putovanje koje plate 14 američkih dolara. I to je to. U slučaju odbijanja, što je rijetkost, osoba se upućuje na klasični vizni režim.

Gotovo svake godine, osim 2020. zbog korone, izdalo se više od 10 tisuća viza Hrvatima. No ključno za ukidanje viza bio je postotak odbijenih zahtjeva koji je prošle godine bio samo 2 cijela 6 posto.