SREDSTVIMA VLADE I ZAGREBA

Uskoro kreće gradnja Židovskog centra vrijednog preko 13 milijuna kuna

06.09.2016 u 12:04

Bionic
Reading

U dvije zagrebačke židovske općine, Bet Izrael i Židovskoj općini Zagreb, obilježen je u nedjelju Europski dan židovske kulture i baštine. Taj se festival tradicionalno održava u židovskim zajednicama u svim europskim zemljama. Ove godine u Parizu i Bruxellesu atmosfera je ozbiljna i sumorna jer su svježa sjećanja na nedavne atentate sa smrtnim ishodom te ozbiljne antisemitske ispade

Posvuda se stoga podsjeća na potrebu oživljavanja tolerancije, a kod nas je u sklopu jednodnevnog festivala otvorena izložba u Židovskoj općini Zagreb. Izloženi artefakti prate život židovske obitelji od rođenja, preko svakodnevnih i vjerskih rituala, do smrti. Ne samo da su Židovi Zagrebu i Hrvatskoj dali nemjerljiv doprinos u kulturi, industrijskom razvoju i graditeljstvu, nego su, utkani u sve što je činilo naš grad, doslovno povukli Zagreb u modernitet i Europu.

Holokaust je to prekinuo i skoro uništio zagrebačke Židove, ali je, uništenjem njih, uništio i dio identiteta i karaktera grada. Srećom, ne do kraja. Izloženi predmeti jezgra su muzeja budućeg Židovskog kulturnog centra koji će se uskoro početi graditi na mjestu sinagoge u Praškoj ulici, koju su 1941. godine srušili ustaše kao simbol zatiranja židovstva. Neki su predmeti impresivni i vrlo vrijedni, dio zbirke koja nije stalno predstavljena javnosti.

Važnija i od te izložbe jest činjenica da gradnja Židovskog centra, vrijednog preko 13 milijuna kuna, nakon 25 godina premišljanja ipak i konačno uskoro počinje, a sredstva su osigurali Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske. Otvorenju izložbe prisustvovali su izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman, američka veleposlanica Julieta Valls Noyes i drugi članovi diplomatskog kora, predstavnici Grada Zagreba, članovi Židovske općine Zagreb i njihovi prijatelji.