GOLEMI ODRON

Urušio se planinski vrh u Austriji, geolozi upozoravaju na otapanje permafrosta

14.06.2023 u 22:02

Bionic
Reading

Urušavanje dijela planinskog grebena u austrijskom Tirolu pokrenulo je odron više od 100.000 kubičnih metara stijena i stvaranje klizišta. Odron je krenuo u nedjelju s Fluchthorna, planine visoke gotovo 3400 metara u Alpama Silvretta na granici između Švicarske i Austrije. Geolozi kažu da je to posljedica topljenja permafrosta, piše CNN

Nitko nije ozlijeđen u odronu kamenja, potvrdila je austrijska policija. U izviđačkom letu iznad pogođenog područja geolozi su napravili početne procjene količine palog kamenja, ali kažu da bi one mogle biti konzervativne jer će trebati vremena da se dobije točnija slika.

'Ovo je relativno veliki incident, govorimo o najmanje 100.000 kubičnih metara palih stijena, a vjerojatno i više od toga', rekao je geolog Thomas Figl. U razgovoru za ORG, Figl je rekao da planinarima svakako prijeti opasnost na pojedinim rutama iznad 2500 metara nadmorske visine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Geolozi su urušavanje pripisali otapanju permafrosta, dugotrajno smrznutog sloja tla i stijena, karakterističnog za arktičke regije, ali i visoke predjele Alpi.

'Možemo biti relativno sigurni u uzrok ovog incidenta: permafrost. Led je 'ljepilo' planina, a taj led otapa se zbog klimatskih promjena. To onda uzrokuje rezultate koje vidimo ovdje', rekao je Figl.

Otapanje permafrosta može imati destabilizirajući učinak, rekla je Marcia Phillips, voditeljica grupe za istraživanje permafrosta na WSL institutu za istraživanje snijega i lavina u Švicarskoj.

'Voda može prodrijeti duboko u stijenske mase kroz novootvorene pukotine, koje su prethodno bile začepljene vječnim ledom', rekla je za CNN, objašnjavajući da to može dovesti do pucanja stijena. Nema dovoljno podataka o tome jesu li odroni stijena učestali posljednjih godina, jer su obično samo veliki događaji dobro dokumentirani, rekla je Phillips. Znanstvenici se oslanjaju na informacije iz javnosti, dodala je, a mnogi odroni događaju se u udaljenim područjima. No, kako klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem povisuju globalne temperature, što dovodi do otapanja permafrosta i topljenja snijega i ledenjaka, čini se da će odroni kamenja i u ovoj europskoj regiji postati sve češći.

'Zajedno s rastućim temperaturama permafrosta, gubitkom leda i većim sadržajem podzemne vode, očekujemo sve veća pomicanja padina i odrone stijena na visinama gdje se permafrost nalazi u Alpama', rekla je Phillips.

Odroni kamenja mogu uzrokovati velike probleme onima koji žive na planinama. U svibnju su stanovnici švicarskog sela Brienz, u regiji Graubünden u blizini Davosa, bili prisiljeni evakuirati se nakon upozorenja da bi njihove domove moglo srušiti gotovo dva milijuna kubičnih metara kamenja koje pada s planine iznad sela. Kamenje još nije udarilo, ali stanovnici se i dalje ne mogu vratiti.