FRED MATIĆ:

'Ured za žrtve komunističkih zločina pripojit će se Ministarstvu branitelja'

19.02.2012 u 20:45

Bionic
Reading

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred najavio je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija da će njegovom ministarstvu biti pripojen Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina nakon Drugoga svjetskog rata

Kazao je da je u izradi prijedlog novog zakona koji će omogućiti da se "sve kosti koje se pronađu najprije dostojno identificiraju, a zatim dostojno pokopaju". Svima koji strahuju da će se ured na taj način "neutralizirati" ministar je poručio da će raditi u potpunosti politički neovisno te da će od njega osobno imati punu potporu.

Pritom je kritizirao postojeći zakon prema kojem Ministartsvo branitelja financira rad neovisnog ureda i njegova upravnog vijeća s članovima izabranima na osam godina, a za koje se ne zna "ni gdje sjede, ni što rade, ni kome odgovaraju".

Ured će se, prema Matićevom prijedlogu za koji očekuje da će u saborsku proceduru doći za mjesec dana, pridružiti Upravi za zatočene i nestale, s obzirom da se za pronađene posmrtne ostatke ne može "od oka" utvrditi je li riječ o žrtvama komunističkog režima.

Kritičare takvog prijedloga, među kojima je i biskup Vlado Košić, pozvao je da se priključe povjerenstvu koje će nadzirati rad novog ureda i na taj način budu "kontrola cijele ove priče".

Ponovio je ranije izraženi stav da će objaviti registar branitelja te da jedino ostaje pitanje na koji način. "Želim u tijeku ove ili najkasnije iduće godine objaviti registar", kazao je ministar, dodajući da će se pritom voditi računa o zaštiti nacionalne sigurnosti, a time i osobne sigurnosti svakog pojedinog branitelja.

"Ali ime, prezime, postrojba u kojoj je bio nije nikakva tajna. To može biti dostupno svima, a svi drugi podaci želimo da budu dostupni institucijama hrvatske države koji po njemu trebaju raditi. Mislim da je to 20 godina nakon rata važna stvar za pročišćenje braniteljske populacije. Dakle objavimo taj registar i skinimo stigmu s pravih hrvatskih branitelja", poručio je Matić.

Ustvrdio je i da treba odgovoriti kako je broj branitelja nakon rata porastao za čak 150 tisuća, odbacujući tvrdnje bivše vlasti da objava registra otvara mogućnost novih kaznenih postupaka protiv branitelja u drugim zemljama.

Matić je rekao i da će se uskoro ostvariti i najava o odličju heroja Domovinskog rata, koje će nositi samo "najbolji od najboljih". "Već sam pokrenuo povjerenstvo koje radi na tom pitanju i to će biti odlikovanje kojim će se ponositi svi hrvatski građani", kazao je ministar.

Upitan ima li u Hrvatskoj previše braniteljskih udruga, Matić je kazao da su udruge nevladine organizacije koje su "bogatstvo demokracije i svake društvene zajednice".

"Da li su udruge pametno i dobro napravile što su se raslojile na 1.049 udruga i da li su time utjecajni na društvena zbivanja to nam pokazuje praksa u posljednjih 15-20 godina. Meni ne pada napamet da ih potičem da se ujedinjuju jer bi to bilo izravno utjecanje politike na nevladine organizacije. Oni moraju sami shvatiti na koji način će biti utjecajniji", kazao je Matić.