SUĐENJE IVANU KOLAREKU - CURICI

Upravitelja braniteljske zadruge terete za zlouporabu

16.02.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Ne smatram se krivim, časni sude, a svoju obranu potkrijepit ću dokazima, rekao je Ivan Kolarek zvani Curica, pukovnik HV-a bez zaposlenja, koji danas živi od povremenih honorara HRT-a i Hrvatskog nogometnog saveza, nakon što mu je na varaždinskom Županijskom sudu pročitana optužnica koja ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti

Naime, Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da je Kolarek tijekom 2007. i 2008, dok je bio upravitelj braniteljske zadruge AGRO DRAVA, neovlašteno podizao novac s dva računa zadruge te uzimao dnevne utrške iz ugostiteljskog objekta koji je zadruga unajmila u Šenkovcu, čime je protupravno stekao ukupno nešto više od 400 tisuća kuna. Usto, kako bi prikrio ove radnje, dao je nalog knjigovodstvenom servisu da iznose koje je zadržao bez odgovarajućih odluka prikaže kao pozajmice, iako za to nije napravljen nikakav ugovor.

Na početku suđenja Kolareku predsjednik Vijeća Franc Harpin upitao je novinara je li zatražio dopuštenje za prisutnost suđenju, a zatim je u zapisnik unio ne samo njegovo ime, nego i broj novinarske iskaznice. O takvoj, u najmanju ruku čudnoj praksi, mišljenje smo zatražili od Vrhovnog suda. Iz sadržaja Vašeg upita proizlazi da niste bili uskraćeni u pravu prisustvovanja javnoj glavnoj raspravi, a sadržaj zapisnika o glavnoj raspravi propisan je odredbama članaka 313. do 316. Zakona o kaznenom postupku, iz kojih proizlazi i ovlast predsjednika vijeća da u zapisnik unese sve što ocijeni bitnim, a to mogu biti i podaci o istovjetnosti osoba koje raspravi prisustvuju', odgovorio nam je sudac Dražen Tripalo, glasnogovornik Vrhovnog suda.

Budući da se Kolarek ne smatra krivim za ova djela, zamjenica županijskog državnog odvjetnika predložila je, između ostalog, financijsko-knjigovodstveno vještačenje te saslušavanje svjedoka. Prvi je saslušan Marijan Š., aktualni upravitelj zadruge AGRO DRAVA iz Hrženice u općini Sveti Đurđ.

'Optuženog sam upoznao u gostionici i tom prilikom je predložio osnivanje zadruge radi pomoći braniteljima koji bi obrađivali državnu zemlju. Jesmo li mu za osnivanje zadruge odobrili novac, to se vidi iz naših zapisnika koji su kod njega, kao i drugi dokumenti zadruge', rekao je svjedok, dodajući da nikada nije napravljena primopredaja.

Govoreći o unajmljivanju lokala u Šenkovcu, svjedok je istaknuo da je to bio prijedlog optuženog koji se obvezao obnoviti ga o svom trošku, a ne o trošku zadruge.

'Te troškove nije platio, pa su došle na naplatu zadužnice. Zbog toga je blokiran račun zadruge koja više ne radi, a lokal je ubrzo zatvorila inspekcija', rekao je svjedok, dodajući da je Kolarek krivotvorio potvrdu o nekažnjavanju da bi mogao biti upravitelj.