češko-slovački alien

Upoznajte pištolj tjelohranitelja Zelenskog, a dizajnirao ga je dragovoljac HVO-a

23.07.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Tijekom nedavnog posjeta Volodimira Zelenskog vojnoj instalaciji na Zmijskom otoku otkriveno je da tjelohranitelji ukrajinskog predsjednika koriste neobične i rijetke pištolje. Evo što sve znamo o Alienu, modelu koji svojim egzotičnim izgledom doista podsjeća na izvanzemaljsko biće iz popularnog znanstvenofantastičnog horora

Nedavni posjet Zelenskog i šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Kirila Budanova u ratu proslavljenom Zmijskom otoku u Crnom moru pobudio je pažnju stručnjaka za oružje jer su snimke pokazale da jedan od pripadnika zaštitne postrojbe nosi pištolj karakterističnog oblika i izgleda. Pokazalo se da je riječ o pištolju Alien kalibra 9 milimetara, a dizajnirao ga je slovački konstruktor Ján Lučanský i proizvodi ga tvrtka Laugo Arms sa sjedištem u češkom mjestu Blansko, pa se reklamira kao 'čehoslovački' produkt.

Riječ je o prilično rijetkom pištolju čija cijena iznosi oko pet tisuća dolara, što je otprilike pet do deset puta skuplje od cijene većine poluautomatskih modela na tržištu, i ne koristi ga nijedna vojska ili policija u svijetu, ali je popularan među sportskim strijelcima. Prema poznavateljima ručnog naoružanja, pištolji Alien nisu dostupni ukrajinskim vojnim postrojbama, ali specijalizirana ukrajinska internetska stranica militarnyi.ua ističe da pripadnici obavještajne službe ukrajinskog ministarstva obrane imaju određenu razinu pristupa njihovoj nabavi.

  • +7
Pištolj Alien slovačkog Laugo Armsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Laugo Arms

Pištolj je opremljen spremnikom za 17 metaka kalibra 9x19 milimetara i ima cijev duljine 124 milimetra. Nenapunjen teži 1020 grama, što je znatno više od sličnih pištolja istog kalibra poput austrijskog Glocka 17, čija je težina upola manja. Nešto veća težina, tvrde stručnjaci, tipična je za pištolje većih kalibara, ali istovremeno daje određene prednosti jer smanjuje trzaj prilikom paljbe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forgotten Weapons

Treba reći da Alien ima polupokretni okvir nerotirajućeg zatvarača i najniže tvornički spuštenu os cijevi, što minimizira energiju trzaja i glatko je prenosi na dlan strijelca. Os cijevi se, naime, nalazi samo 1,7 milimetara ispod osi rukohvata pa se pištolj praktički ne podiže nakon hica i ima gotovo ravan kut trzaja, dok se sama cijev pritom ne okreće.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Telegraph

Pojašnjenja radi, os cijevi u ovom kontekstu odnosi se na odnos između cijevi pištolja i ruke strijelaca. Visoka os cijevi znači da je ona postavljena znatno iznad vrha šake, a niska os, kakvu ima Alien, znači da se nalazi znatno bliže. Važno je napomenuti da pištolji s niskom osi cijevi nisu novi, ali u slučaju Aliena oblik je gotovo revolucionaran jer je cijev montirana ispod kliznog mehanizma za okidanje radi povećanja performansi.

U konačnici to znači da Alien pruža visok stupanj točnosti, čak i tijekom brze paljbe, s manjim vremenom potrebnim da se ponovno usmjeri prema meti i zatim opet opali hitac. Takve odlike pištolja, ocjenjuju stručnjaci, idealne su za pripadnike službi koje osiguravaju štićene osobe poput Zelenskog.

Izvor: Društvene mreže / Autor: LAUGO ARMS CZECHOSLOVAKIA

Prema dostupnim podacima, koncept nagrađivanog Aliena datira s početka prošlog desetljeća. Lučanský je, inače, prema navodima uglednog časopisa Recoil, bio dragovoljac Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a nakon rata u Bosni i Hercegovini vratio se u rodnu Slovačku sa željom da konstruira kompaktni automat. Njegove ideje prihvatila je poznata češka tvrtka Česká zbrojovka (CZ) pa je iz te suradnje nastao CZ-ov automat Scorpion Evo 3, identičnog kalibra kao i Alien.