grmljavina i vjetar

Upaljen je žuti meteoalarm za cijelu zemlju, evo na što trebate posebno pripaziti

13.06.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Nakon što su jutros najavljeni pljuskovi i grmljavina, sada se upozorava i na potencijalno opasno vrijeme, zbog čega je potreban poseban oprez na otvorenim terenima

Na oprez se poziva zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena, a posebno valja pripaziti u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni.

Također, mogući su prekidi aktivnosti na otvorenom.

Podsjetimo, Hrvatsku je u utorak u popodnevnim i večernjim satima zahvatila velika promjena vremena, koja se nastavlja i danas.

Dnevne temperature pale su na maksimalnih 29 Celzijevaca, a slična situacija očekuje se i tijekom sutrašnjeg dana.

Kako prognozira Državni hidrometeorološki zavod, u  unutrašnjosti će biti umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom i pljuskovima, pogotovo u Lici i Slavoniji gdje je moguća i grmljavina.

HAK upozorava

Kolnici su mjestimice mokri te vlažni i skliski u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji i središnjoj Hrvatskoj. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na Jadranu djelomice sunčano uz poneki pljusak i grmljavinu, ujutro na sjeveru, a zatim većinom u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren, na udare ponegdje jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u gorju sjeveroistočni.

  • +10
Nevrijeme je čupalo stabla i trgalo grane Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a drugdje do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 22, a najviša dnevna većinom između 18 i 23, na Jadranu 24 i 28 °C.

Pojačane tegobe kod kroničnih bolesnika

Pod utjecajem ciklone biometeorološke prilike će biti u cijeloj Hrvatskoj nepovoljne. Zbog toga bi meteoropati mogli patiti od glavobolje, bolova na mjestima ranijih ozljeda i nesanice. Pojačane tegobe moguće su kod kroničnih bolesnika, pa im se preporuča izbjegavanje dodatnih napora. Međutim, osvježenje bi nekima ipak moglo donijeti olakšanje od sparine prethodnih dana.