problemi za vatrogasce

Uoči protupožarne sezone: Tek polovina flote u ispravnom stanju

02.05.2023 u 22:39

Bionic
Reading

Mjesec dana uoči početka protupožarne sezone, doznaje Dnevnik Nove TV, tek polovina flote u ispravnom je stanju.

Pitate li glavnog čovjeka vatrogasne zajednice, je li sve spremno za još jednu protupožarnu sezonu, odgovor je - da.

'Sve one pripreme i u redovitom smislu, i one izvanredne mjere koje imamo u samoj pripremi sezone, organizacijskom smislu, teku prema planu', kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

No, vatrogasni zapovjednik najjužnije županije ne krije da problema ima. Kanader u Čilipima ljeti, kaže, značio bi mnogo za taj kraj. Jer od Zadra do, primjerice, Konavala, kanaderu u idealnim uvjetima treba dva i pol sata.

Iz Ministarstva obrane kažu: koliko je letjelica trenutačno u pogonu je tajna. Iznose planove. Pet kanadera, šest air-tractora, jedan transportni helikopter i jedan pilatus. 

Vatrogasni zapovjednici, oni koji su na terenu već od prvog dima, nadaju se da će tako i biti. 'Ja se nadam da je prošla godina jedna opomena i škola za sve, i da će svi mjerodavni koji se bave time, to jednostavno staviti. Prvog šestog to jednostavno moramo imati ispravno', istaknuo je vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Dnevnik NoveTV neslužbeno doznaje od osoba koje ih servisiraju: trenutačno poletjeti u ispravnom stanju mogu tri kanadera i tri air-tractora. No, osim pomoći iz zraka, važni su ljudi. Dukić je rekao kako im je prošle godine nedostajalo ljudi. U drniškom DVD-u, kažu, bit će sretni bude li ih deset. Upola manje nego prethodnih godina. Jer rijetki žele riskirati živote za nepunih 700 eura.