TEŽAK IZBOR ZVONKA KUSIĆA

Unosna stipendija za četiri mlade znanstvenice

07.02.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Mlade hrvatske znanstvenice Ana Jurinjak Tušek, Slađana Bursać, Helena Bilandžija i Željka Fiket stipendistice su ovogodišnjeg nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti' za 2013., koje već sedmu godinu zaredom dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtka L'Oreal Adria

Dobitnice je na konferenciji za novinare održanoj danas u Ministarstvu kulture predstavio predsjednik natječajnog povjerenstva Zvonko Kusić, koji je istaknuo kako je izbor ove godine bio iznimno težak i zahtjevan jer je zaprimljen velik broj jednako izvrsnih prijava. Povjerenstvo je stoga moralo pribjeći tajnom glasovanju kako bi odabralo četiri stipendistice koje su se svojim dosadašnjim radom posebno istaknule kreativnošću, kvalitetom, inovativnošću i interdisciplinarnošću, kazao je Kusić. 'Posebno impresionira činjenica da one već sada svojim radovima sudjeluju na međunarodnoj sceni, a njihove karijere pokazuju da Hrvatska ne treba brinuti jer, kad vidimo da u Hrvatskoj postoje takvi ljudi, to je dokaz da ćemo se uspjeti snaći u Europskoj uniji', rekao je.

Helena Bilandžija (1981.) diplomirala je animalnu ekologiju na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. Na Institutu Ruđer Bošković izrađuje doktorsku disertaciju iz područja molekularne i evolucijske biologije s temom 'Molekularno genetičke osnove evolucije špiljskih životinja". Slađana Bursać (1982.) zaposlena je na Zavodu za Molekularnu medicinu i biotehnologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, gdje pohađa doktorski studij s temom znanstveno-istraživačkog rada "Uloga ribosomskih proteina u aktivaciji supresosa tumora p53'.

Ana Jurinjak Tušek (1984.) od 2007. radi kao znanstveni novak u Laboratoriju za mjerenja, regulaciju i automatizaciju Zavoda za procesno inženjerstvo Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezin doktorat s temom 'Razvoj procesa biotransformacije katehola u mikroreaktoru' usmjeren je na pronalaženje održive obrade otpadnih procesnih tokova opterećenih teško razgradivim tvarima. Željka Fiket (1978.) u Laboratoriju za anorgansku geokemiju okoliša Instituta Ruđer Bošković piše doktorsku disertaciju 'Geokemijske značajke sedimenta područja Novigradskog mora'.

Njih je, među 58 prijavljenih, odabralo natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić (predsjednik), akademkinje Vida Demarin i Ivana Weygand-Đurašević, akademici Vladimir Paar i Krešimir Nemec, te Helena Jasna Mencer, Ivan Vicković, Katica Biljaković i zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika. Natječaj je na nacionalnoj razini proveden pod motom 'Svijet treba znanost... a znanost treba žene!', a projektu su se ove godine kao pokrovitelji pridružili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Rektorski zbor.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš istaknuo je kako je riječ o vrsnim mladim znanstvenicama koje su stipendije zaslužile dugogodišnjim mukotrpnim radom. 'Vjerujem da će njihovi rezultati doprinijeti boljitku ne samo naše sredine nego i one međunarodne a, usudio bih se pretenciozno reći, i čovječanstva', kazao je Šipuš. Generalna direktorica L'Oreala Adrie Brigitte Streller poželjela je novim stipendisticama dobrodošlicu u program te svijetlu budućnost u znanosti, a predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Vladimir Marković istaknuo je da smisao te nagrade nije samo odabrati najbolje nego i pridonijeti boljem vrednovanju rezultata rada žena u znanosti.

Stipendije u iznosu od četiri tisuće eura dobitnicama će biti uručene na tradicionalnoj svečanoj dodjeli koja će se održati večeras u Muzeju Mimari. Program nagrađivanja najuspješnijih mladih znanstvenica s područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije u Hrvatskoj je predstavljen u studenome 2006., a provodi se od 1998. u više od 50 zemalja svijeta kao dio međunarodnoga projekta 'For Women in Science' tvrtke L'OREAL i UNESCO-a, koji je na globalnoj razini dosad nagradio preko 1.300 znanstvenica. U Hrvatskoj je do sada kroz taj program dodijeljeno 26 stipendija, a s novim ciklusom za 2013. cjelokupni iznos dodijeljenih stipendija za hrvatske znanstvenice i napredak znanosti premašio je 100 tisuća eura