kuturna i prirodna dobra

UNESCO proširio popis za novih 14 lokacija, pogledajte tko je sve ušao

07.07.2019 u 07:48

Bionic
Reading

UNESCO je glasanjem u subotu popisu svjetske baštine dodao 14 kulturnih i prirodnih dobara, uključujući 'Ružičasti grad' Jaipur u Indiji, ruševine grada Liangzhua u Kini i Ravnicu kamenih posuda u Laosu

UNESCO-va lista svjetske baštine trenutno obuhvaća više od 1000 kulturnih i prirodnih znamenitosti u više od 167 zemalja svijeta.

Odbor za svjetsku baštinu u petak je nakon višegodišnjeg lobiranja iračke vlade na popis uvrstio drevni mezopotamski grad Babilon.

U subotu je na popis zajedničke baštine čovječanstva uvršten i "Ružičasti grad" Jaipur u Indiji. Taj je utvrđeni trgovački grad u 18. stoljeću osnovao Sawai Jai Singh II. Plan gradnje slijedi tlocrt mreže a Stari grad cijeli je u boji terakote.

Na popisu su od subote i ruševine grada Liangzhua u Kini i Ravnica kamenih posuda u Laosu.

Zaštitu UNESCO-a dobili su i grobni humci civilizacije Dilmun u Bahrainu, te močvarni akvakulturni krajolik Budj Bim koji su oblikovali australski aboridžini iz plemena Gunditjmara.

Članovi odbora izglasali su status svjetske baštine, između ostalog, i grobnim humcima Mozu-Furuichi u Japanu i rudniku ugljena Ombilin iz nizozemskog kolonijalnog doba na Sumatri.

Popisu su glasanjem članova odbora dodane i Rudna gora/Erzgebirge na granici Njemačke i Češke, te rimski vodovod u njemačkom Augsburgu i pretpovijesni rudnici kremena u poljskim Krzemionkima.

Kanada je izborila UNESCO-vu zaštitu za rezbarije i slike na kamenu plemena Crne noge (Siksikaiiitsitapi) a Južna Koreja neokonfucijsku školu Seowon.

Nove lokacije na UNESCO popisu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Postojećim zaštićenim znamenitostima u Aziji dodani su i budistički kompleks u mjanmarskom Baganu i ergela za uzgoj i dresuru konja u češkom mjestu Kladruby nad Labem.

Članovi odbora odlučili su također proširiti status zaštićenog kulturnog i prirodnog dobra Ohridske regije na području Republike Sjeverne Makedonije i na dio koji se nalazi na teritoriju Albanije.

Odbor ove godine zasjeda u Bakuu, glavnom gradu Azerbajdžana, a glasat će o ukupno 35 zahtjeva za uvrštenje na popis svjetske baštine. Godišnje zasjedanje počelo je 30. lipnja a završava 10. srpnja.