prosvjedi protiv vlasti

Unatoč krvoproliću tisuće Iračana na ulicama

07.12.2019 u 22:40

Bionic
Reading

Tisuće Iračana ponovo su izašle na ulice Bagdada i u gradovima na jugu zemlje u subotu prosvjedovati protiv vlasti iako su dan ranije naoružani muškarci ubili 20 prosvjednika i prijetila je eskalacija sukoba.

Nekoliko sati nakon krvoprolića u petak navečer, prije zore je iz bespilotne letjelice ispaljena granata na kuću šijitskog čelnika Moytada Sadra i taj napad je mogao pokrenuti građanski rat, upozorio je njegov glasnogovornik i pozvao je na "suzdržanost".

Političar i bivši šef milicije koji je službeno predao oružje, ali su uz njega ostale tisuće boraca, Moqtada Sadr nije bio doma u vrijeme napada. On je prvi tražio odlazak vlade Adela Abdela Mahdija čiju je ostavku parlament prihvatio 1. prosinca.

U subotu su prosvjednici u velikom broju, ne mareći na masovnu nazočnost policajca stigli na Trg Tahrir, epicentar prosvjeda u Bagdadu i u gradovima na jugu zemlje tražeći ostavku cijelog sustava i policije.

Tijekom večeri jedna prosvjednica je rekla da se boji novih nasilja. "Snage reda blokiraju ulice koje vode od Trga Tahrir i prosvjednicima sprečavaju prolazak, a prolaze oni koji su nas jučer napali".

  • +4
Prosvjedi u Iraku Izvor: EPA / Autor: MURTAJA LATEEF

Dvadeset protuvladinih prosvjednika i četvorica policajaca su smrtno stradali u petak navečer u napadu neidentificiranih naoružanih muškaraca u Bagdadu, prema novim podacima medicinskih izvora u subotu.

Prema prethodnoj bilansi ubijeno je 17 prosvjednika u napadu naoružanih muškaraca na jednom parkiralištu koje su zauzeli prosvjednici. Četvoricu policajaca su ubili napadači koji su pucali s katova, rekli su svjedoci.