pravo na slobodu govora

UN: Žena koja je prekinula ruski TV program ne bi trebala biti kažnjena

15.03.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda u utorak je pozvao ruske vlasti da se pobrinu da prosvjednica koja se umiješala u državni televizijski program ne bude kažnjena zato što je iskoristila svoje pravo na slobodu govora

Kremlj je rekao u utorak da se djelovanje žene koja je prekinula vijesti uživo na ruskom državnom kanalu u ponedjeljak kako bi osudila rat u Ukrajini svodi na 'huliganstvo'.

Ravina Shamdasani, UN-ova glasnogovornica za ljudska prava, rekla je na brifingu za medije u utorak da se ruske vlasti trebaju pobrinuti da se žena 'ne suoči s represalijama zbog korištenja svoga prava na slobodu govora'.

Nevladina organizacija OVD-Info, koja je predstavila ženu kao Marinu Ovsianikovu, zaposlenicu tog medija, objavila je da je ona uhićena i odvedena u policijsku postaju.

Scena se odigrala tijekom večernje informativne emisije 'Vremia' prvog kanala, koju svaki dan prate milijuni Rusa.

Dok je poznata voditeljica Ekaterina Andrejeva čitala vijesti, Ovsianikova se pojavila iza nje s transparentom na kojem je pisalo: 'Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu.'

'Rusi su protiv rata', moglo se još pročitati.

Voditeljica je nastavila čitati vijesti nekoliko sekundi, a potom je mreža brzo prešla na reportažu i prekinula izravni prijenos iz studija.