najsmrtonosnija godina

UN pozvao na pomoć Rohindžama na moru nakon što su stotine stigle u Indoneziju

27.12.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u utorak je pozvala zemlje svijeta da pomognu muslimanskim Rohindžama izgubljenima na moru nakon što ih je najmanje 20 navodno poginulo, a stotine drugih stiglo u Indoneziju poslije višetjednog plutanja u Indijskom oceanu

Gotovo 500 Rohindža stiglo je u Indoneziju u proteklih šest tjedana dok "mnogi nisu djelovali unatoč brojnim pozivima i apelima za pomoć", rekao je UNHCR u izjavi.

UNHCR je u ponedjeljak rekao da bi 2022. godina mogla biti jedna od najsmrtonosnijih godina na moru u proteklom desetljeću za Rohindže, koji sve više bježe od očajnih uvjeta u izbjegličkim kampovima u Bangladešu. Vjeruje se da je početkom prosinca potopljen jedan čamac na kojem je bilo 180 ljudi i pretpostavlja se da su svi poginuli, prema skupinama koje se bore za ljudska prava.

Rohindže se već dugo progoni u pretežito budističkom Mjanmaru, koji graniči s Bangladešom. Mnogi već godinama bježe u susjedne države poput Tajlanda ili Bangladeša i u većinski muslimanske Maleziju i Indoneziju između studenog i travnja kada je more mirnije.

Skoro milijun Rohindža živi u uvjetima prenapučenosti u Bangladešu, uključujući i stotine tisuća onih koji su 2017. pobjegli od smrtonosnog progona mjanmarske vojske, koja poriče da je počinila zločine protiv čovječnosti.

Skupine koje promiču ljudska prava su zabilježile značajan porast napuštanja kampova, od otprilike 500 prošle godine do oko 2400 ove godine. Nejasno je što dovodi do velikog odlaska. Neki aktivisti vjeruju da bi jedan od čimbenika moglo biti popuštanje epidemioloških mjera diljem jugoistočne Azije, koju Rohindže preferiraju.