NAKON DVA I POL MJESECA

Umro prvi pacijent s umjetnim srcem

04.03.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Prvi pacijent kojem je ugrađeno umjetno srce francuske tvrtke Carmat umro je u nedjelju, priopćila je jučer bolnica koja je u prosincu izvela ugradnju

Sedamdesetšestogodišnji muškarac umro je u nedjelju, 75 dana nakon operacije, rekla je u priopćenju Europska bolnica Georges Pompidou u Parizu dodajući kako se uzrok njegove smrti u ovom trenutku ne može znati sa sigurnošću.

Kada mu je ugrađen uređaj, muškarac je bolovao od smrtonosnog zatajenja srca, stanja u kojem oboljelo srce više ne može pumpati dovoljno krvi kako bi održavalo organizam, a vjerojatno je imao samo nekoliko tjedana ili čak dana života.

Bioprostetički organ konstruiran je da zamijeni pravo srce na rok do pet godina. Oponaša prirodni rad srca uz upotrebu bioloških materijala i senzora, a namjena mu je da pomogne tisućama pacijenata koji umru svake godine čekajući donora te za smanjivanje nuspojava transplantacije.

Uređaj bi trebao biti ugrađen još trima pacijentima u Francuskoj s akutnim zatajenjem srca.

Kliničko testiranje smatrat će se uspješnim ako pacijenti s implantatima prežive najmanje jedan mjesec. Ako zadovolji, umjetno srce će se presaditi pacijentima s boljim prognozama.